Υγεία

Συμβουλές για να βάλετε το παιδί για ύπνο εύκολα και χωρίς γκρίνια


Η λίστα με όσα μπορεί να συμβούν όταν οι γονείς προσπαθούν να βάλουν τα παιδιά για ύπνο είναι ατελείωτη. Δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο. Δεν θέλουν –σε καμία περίπτωση!- να πλύνουν τα δόντια τους. Εννοείται πώς δεν θέλουν να πάνε για ύπνο. Αρνούνται να βάλουν πιτζάμες. Διεκδικούν να ακούσουν τουλάχιστον 10 παραμύθια και δεν θέλουν να φύγετε από το πλάι τους μέχρι να ροχαλίσουν. Υπάρχουν, όμως, μερικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία «Πάμε για ύπνο» πιο εύκολη και διασκεδαστική για όλους.

Το «τρικ» των επιλογών

Τα παιδιά λατρεύουν να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες και να νιώθουν ότι είναι λήπτες αποφάσεων. Φυσικά, η ώρα που θα πάνε για ύπνο ή το αν θα βουρτσίσουν τα δόντια τους δεν είναι υπό συζήτηση, όμως για άλλα, μικρότερης σημασίας ζητήματα μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη των παιδιών. Ξεκινήστε λοιπόν τη διαδικασία του βραδινού ύπνου δίνοντας μερικές δυνατότητες επιλογών:

-Πριν αρχίσει να μαίνεται η μάχη «βάλε τις πιτζάμες σου», ρωτήστε το ποιες πιτζάμες θέλει να βάλει. Για να κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστική τη διαδικασία, μπορείτε να αγοράσετε για το παιδί πιτζάμες-στολές, όπως αυτές.

-Όταν αρχίσει γκρίνια και πριν γίνει κλάμα ρωτήστε με ενθουσιασμό «Ποιο βιβλίο θες να διαβάσουμε;» και αφήστε το παιδί να διαλέξει την αγαπημένη του ιστορία (προσέχοντας να μην είναι το μεγαλύτερο παιδικό βιβλίο που διαθέτει ).

-Ρωτήστε το αν προτιμάει να διαβάσει ιστορία/ να το βάλει για ύπνο ο μπαμπάς ή η μαμά.

– See more at: http://www.mama365.gr/

Back to top button