Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για το αν έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το άνοιγμα και των Δημοτικών σχολείων απάντησε τα εξής:
«Φυσικά ισχύει. Αυτός είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Περιλαμβάνει το άνοιγμα των Δημοτικών, εφόσον, όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, είμαστε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας».
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον απλούστατο λόγο ότι στα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να επιβάλεις κανόνες υγιεινής και είναι πιο δύσκολο να πάμε σε σπαστές τάξεις όπως στα γυμνάσια και τα λύκεια», προσθέτοντας ότι επαναφορά στην κανονικότητα δεν νοείται χωρίς επαναλειτουργία των σχολείων.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι στην αρχή της επιδημίας υπήρχε η άποψη ότι τα παιδιά ήταν «υγειονομικές βόμβες», κάτι που πλέον δεν τεκμηριώνεται. Τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν περί τις 20 Μαΐου. Ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Κρούσματα Kawasaki και στην Ελλάδα
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στο Νοσοκομείο Αττικόν και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται δύο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, γεγονός που προβληματίζει την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης στο iatropedia.gr, «Το ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Το ένα από τα παιδιά είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και συνεχίζονται οι εξετάσεις» ενώ για το παιδί που νοσηλεύεται “Αττικόν”, δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες».
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Ροηλίδης για το περιστατικό του παιδιού στην Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι «Έχουμε περιστατικά Kawasaki σε παιδιά στην Ελλάδα και μάλιστα προχθές στην εφημερία είχαμε ένα τυπικό περιστατικό που είχε έντονα στοιχεία φλεγμονής. Ήταν αρνητικό για τον covid-19, χρονικά συσχετίζεται αλλά δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για αυτό», ανέφερε ο ίδιος.
Όπως δήλωσε «έχουν παρατηρηθεί δεκάδες κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Λονδίνο, κάποια στη Νέα Υόρκη και διάσπαρτα σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό. Κάποια από τα παιδιά αυτά έπειτα από μοριακό έλεγχο βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια άλλα βρέθηκαν αρνητικά.»
Ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο
Ο κορωνοϊός εκδηλώνεται και ως θανατηφόρα φλεγμονή σε κάποια παιδιά, αποκάλυψε χθες Βρετανική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την έντονη ανησυχία που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Υγείας Matt Hancock, αναφορικά με τα περιστατικά παιδιών που αυξήθηκαν στο NHS.Η μελέτη ασχολήθηκε με 8 περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν στις ΜΕΘ με σύνδρομο φλεγμονής που συνδέεται με τον COVID-19, όλα εκ των οποίων βγήκαν θετικά στο τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, δείχνοντας, δηλαδή ότι τον είχαν περάσει, χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει σχετικά συμπτώματα.
Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί επιστήμονες που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet έκαναν λόγο για ένα άνευ προηγουμένου σύμπλεγμα, το οποίο προκαλεί εθνική ανησυχία.
Εξηγούν, ότι πέρα από τα 8 αρχικά παιδιά που μελετήθηκαν εκταταμένα για τις ανάγκες της έρευνας, άλλα 20 παιδιά εξετάστηκαν και βρέθηκαν με τα ίδια συμπτώματα –τα πρώτα 10 από αυτά είχαν αντισώματα κορωνοϊό στο αίμα τους που σημαίνει ότι τον «πέρασαν».