Kidsnews

Στην Κρήτη τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Εκατοντάδες ανήλικα παιδιά έζησαν τη φρίκη του πολέμου στη Συρία και τώρα βρίσκονται μόνα και ασυνόδευτα σε μια παντελώς άγνωστη σε αυτά χώρα. Παιδιά που έχασαν  τις οικογένειές τους στην προσπάθεια τους να φθάσουν στη χώρα μας με τα όνειρα τους να ναυαγούν ωστόσο στα ύδατα του Αιγαίου. Η Κρήτη έχει ανοίξει ήδη την αγκαλιά της σε ανήλικα προσφυγόπουλα που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και έφθασαν στη χώρα μας, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι, μόνα όμως και απροστάτευτα.

Η αρχή έγινε στο Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια, εκεί όπου φιλοξενούνται σήμερα 15 με 20 ανήλικα αγόρια που έχουν έρθει από την Λέσβο αλλά και από τον Ελαιώνα της Αττικής. Παιδιά φοβισμένα, ταλαιπωρημένα, που έχασαν τους δικούς τους, όχι στην διάρκεια του πολέμου αλλά ενός ταξιδιού, επιπόνου, με αφετηρία την Τουρκία και προορισμό την γη της επαγγελίας, όπου όμως και δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ.

Η κ. Ιωάννα Κύρου, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη για τα παιδιά στο κέντρο Ανωγείων, που φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα αιτούντων άσυλο ηλικίας 12-18 ετών, τονίζει ότι «το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Δεκάδες προσφυγόπουλα έχουν φτάσει, ζητώντας μάλιστα από μόνα τους κάποια εξ αυτών να φύγουν και να μεταφερθούν στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για να φθάσουν ενδεχομένως σε κάποια άλλη χώρα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με κάποιον από τους δικούς του ανθρώπους. Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει καθώς με το που θα φτάσουν εδώ τα παιδιά μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης μπορούν να φύγουν».

Αυτήν την στιγμή φιλοξενούνται 25 αγόρια, εκ των οποίων τα 20 είναι από Μυτιλήνη και Ελαιώνα. Η τύχη τους χαμογέλασε καθώς πλέον έχουν βρει θαλπωρή, φαγητό και φροντίδα στο Κέντρο. Είναι παιδιά ταλαιπωρημένα. Κάποια εξ αυτών μάλιστα με ήρθαν στην Κρήτη και δη στα Ανώγεια αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας, κυρίως στομαχικές διαταραχές, ενώ άλλα ήταν τραυματισμένα σε χέρια και πόδια κυρίως λόγω ατυχημάτων στη διάρκεια του εξαντλητικού και επίπονου ταξιδιού τους.

«Εκτός της σωματικής τους υγείας και η ψυχολογία τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη», προσθέτει η κ. Κύρου. «Και είναι απολύτως λογικό, ζητάνε να μιλήσουν με τους γονείς τους ,τα ίχνη των οποίων είτε έχουν χαθεί είτε βρίσκονται σε κάποια άλλη περιοχή. Η ανασφάλεια τα κυριεύει, ζουν συνεχώς με το άγχος της προσμονής. Κάποια καταφέρνουν να συνομιλήσουν με τους δικούς τους με την βοήθεια των ανθρώπων του Κέντρου και την συνδρομή της τεχνολογίας, αναπτερώνοντας έτσι το ηθικό τους και τις ελπίδες τους ότι σύντομα θα τους ανταμώσουν και θα βρεθούν εκ νέου στην ζεστή αγκαλιά τους. Και έτσι επιτέλους ηρεμούν».

Κάποια άλλα όμως παιδιά δεν είναι το ίδιο τυχερά, δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν τους δικούς τους και δεν λείπουν και οι στιγμές έντασης και απογοήτευσης. Τότε ενεργό ρόλο αναλαμβάνουν οι ειδικοί του κέντρου που ασχολούνται με την ψυχική υγεία των παιδιών όπως, ψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος.

Από το 2001 που λειτουργεί το Κέντρο ,έχει αναπτυχθεί και μια πολύ καλή συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και με το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει την παιδοψυχιατρική κλινική. Γιατροί και νοσηλευτές καταβάλουν τα μέγιστα, για να καταφέρουν την επανένταξη των παιδιών σε ένα περιβάλλον με φυσιολογικές συνθήκες.
Ποια είναι όμως η διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων;

Με το που φθάνουν ανήλικα προσφυγόπουλα στα πρώτα κέντρα υποδοχής προσφύγων (hot spot) και συγκεκριμένα σε Μυτιλήνη και Ελαιώνα και αφού περνούν από τις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις, ακολουθούνται οι απαραίτητες ενέργειες. Τι προβλέπει η νομοθεσία; Οι αστυνομικές αρχές, οι εθελοντές ή απλοί ιδιώτες που εντοπίζουν ασυνόδευτους ανήλικους ενημερώνουν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναλαμβάνει να διανείμει τα προσφυγόπουλα στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, δηλαδή σε ξενώνες είτε κρατικών υπηρεσιών είτε κοινωνικών οργανώσεων και ΜΚΟ.

Η υπηρεσία εξετάζει τα αιτήματα και αποφασίζει που θα μεταφερθούν τα προσφυγόπουλα. Κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων και ξενώνες, λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Αθήνα, Κόνιτσα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Κρήτη. Στο νησί μας δραστηριοποιείται το Κέντρο Φιλοξενίας στα Ανώγεια που είναι και η μοναδική αντίστοιχη δομή σε ολόκληρη την Κρήτη και η οποία παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως  νομική συνδρομή, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, παροχή διερμηνείας και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Πέραν των παιδιών από τα hot spots της Ελλάδος, το κέντρο φιλοξενεί και παιδιά από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φιλοξενηθεί ένα ακόμη 12χρονο αγόρι, που εντοπίστηκε στην πόλη του Ηρακλείου ασυνόδευτο και με την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να μεταφερθεί και να φιλοξενηθεί στο Κέντρο.

Ο ρόλος του ξενώνα Οι υπεύθυνοι του κέντρου με το πέρασμα του χρόνου και αφού τα παιδιά προσαρμοστούν, αναλαμβάνουν και την μόρφωση τους αλλά και την κοινωνικοποίηση τους στο ευρύτερο περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό και συγκινητικό το παράδειγμά που μας δίνει η κ. Κύρου. «Στο πολυετές διάστημα λειτουργίας του υπήρξαν και περιπτώσεις ανήλικών που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές του στο σχολείο των Ανωγείων, περνώντας επιτυχώς τις εξετάσεις και από το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και τώρα εργάζονται ως διερμηνείς στη ΜΕΤΑδραση, Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και σε άλλες ΜΚΟ».

Επίσης το Κέντρο έχει αναπτύξει δραστηριότητες τέτοιες, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στα παιδιά να απασχολούνται με εξωσχολικές δραστηριότητες και να αναπτύσσουν ταλέντα με τη συνεργασία και άλλων φορέων εκτός από τα Ανώγεια και σε άλλους νομούς της Κρήτης.

Τα παιδιά παραμένουν στο Κέντρο μέχρι και την ενηλικίωση τους καθώς μέχρι τότε δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τον ξενώνα εκτός αν υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. Κλείνοντας όμως το 18 έτος της ηλικίας τους είναι ελευθέρα να ανοίξουν τα φτερά τους και να φτιάξουν μία νέα σελίδα στην ζωή τους με τα εφόδια που έχουν κατοχυρώσει όλα αυτά τα χρόνια από το Κέντρο.

Πηγή: http://www.neakriti.gr

φωτο Thanos Floulis / SOOC

Back to top button