KidsnewsΥγεία

Σεροτονίνη…η ορμόνη της ευτυχίας – Από την Ανδριάνα Ρόζμους

Η σεροτονίνη είναι ένας σημαντικός χημικός νευροδιαβιβαστής στο ανθρώπινο σώμα που παίζει βασικό ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ενώ φαίνεται να έχει και ρόλο κλειδί στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Λόγω του ότι συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία αποκαλείται η “ορμόνη της ευτυχίας”. Επίσης, η σεροτονίνη είναι πρόδρομος ουσία της μελατονίνης, που βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού (εσωτερικό ρολόι).

   
Ανδριάνα Ρόζμους
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 Μιαούλη & Ζάππα 3
24310 26670 – 6947896930

 

Συγκεκριμένα, η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό βοηθά:

  • στην προαγωγή συναισθημάτων χαράς και καλής διάθεσης
  • στη ρύθμιση της κοινωνικής συμπεριφοράς
  • στη ρύθμιση της όρεξης και της μνήμης
  • στη διασφάλιση ήρεμου και ευχάριστου ύπνου
  • στη ρύθμιση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας

 

Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε:

  • συναισθήματα μελαγχολίας και μειωμένης διάθεσης, κατάθλιψη
  • διαταραχές μνήμης
  • επιθυμία για γλυκά ή αμυλούχα τρόφιμα, με αποτέλεσμα δυσκολία στη διαχείριση του σωματικού βάρους
  • διαταραχές ύπνου
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • επιθετικότητα
  • αίσθημα ανικανοποίητου

 

Μπορεί η διατροφή να εξασφαλίσει στον οργανισμό επαρκή επίπεδα σεροτονίνης;

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να συνδυάσουμε κατάλληλα τις τροφές!

 

Ας δούμε με απλά λόγια τι εννοούμε…

 

Η σεροτονίνη δημιουργείται στον οργανισμό από την τρυπτοφάνη (απαραίτητο αμινοξύ), η οποία είναι πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης. Πέρα από την τρυπτοφάνη, για τη σύνθεση της σεροτονίνης ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες Β6 (πίτουρο ρυζιού, πίτουρο σιταριού, ηλιόσποροι), Β12 (συκώτι και γενικά κρέας, ψάρια, αυγά), φυλλικό οξύ (λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα όπως σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, σπαράγγια, φασολάκια και αρακάς, καθώς και όσπρια, πορτοκάλι, παντζάρια, φιστίκια, αβοκάντο) και βιταμίνη C (η βιταμίνη C λειτουργεί ως συνένζυμο κατά τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη και βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά).

 

Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6 τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, η οποία, όμως, πρέπει να συνδυαστεί με πρόσληψη υδατανθράκων και βιταμίνης C για να μπορέσει να οδηγήσει σε παραγωγή σεροτονίνης.

 

Επομένως, για τη σύνθεση της σεροτονίνης είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που περιέχουν:

 

  1. τρυπτοφάνη
  2. υδατάνθρακες
  3. βιταμίνη C

 

Τρυπτοφάνη

Το αμινοξύ τρυπτοφάνη βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, κυρίως σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Οι κυριότερες πηγές είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, το τυρί και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, η σόγια, σπόροι (όπως ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, η σοκολάτα, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες.

 

Υδατάνθρακες

Προτιμούμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, βρόμη, όσπρια, πλιγούρι.

 

Βιταμίνη C

Βρίσκεται σε λαχανικά και φρούτα όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πιπεριά, φράουλες, ακτινίδιο, σπανάκι, ντομάτα, μπρόκολο, παντζάρια, κα.

 

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η άσκηση και η έκθεση στον ήλιο αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό.

 

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα και έκθεση στο φως του ήλιου, δύναται να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να μας χαρίσει ηρεμία, γαλήνη, ισορροπία και καλή ποιότητα ύπνου,

και να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

 

 

 

Back to top button