KidsnewsSchoolicantera

Πώς θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία των Τρικάλων

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς έχει ξεκινήσει. Τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου και την ίδια μέρα θα τελεστεί και ο αγιασμός.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ο αγιασμός στα σχολεία θα γίνει στην αυλή με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών. Στην συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί κάθε αίθουσα ξεχωριστά, όπου θα βρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου
«Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας», αναφέρει η εγκύκλιος.

Ο αγιασμός στα σχολεία της Καλαμπάκας
Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείες οι αγιασμοί σε όλες τις Σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, την Ϋψωση του Τιμίου Σταυρού, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός. Στα περισσότερα σχολεία της Καλαμπάκας ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. Ολοκληρωμένη εικόνα για τις ώρες του αγιασμού σε όλες τις σχολικές μονάδες της Καλαμπάκας θα έχουμε την Παρασκευή όπου και θα ολοκληρωθούν όλες οι ενημερώσεις προς τους διευθυντές των Σχολείων.

Ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Α’ βαθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων
Ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαν σήμερα το πρωί εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις συνθήκες έναρξης των μαθημάτων και τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
Αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων θα ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία από τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων στις 8:30 το πρωί.

Τα 16 μέτρα
Αναλυτικά τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

  1. Χρήση μάσκας
    Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. Ενημέρωση και οδηγίες
Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4. Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου, με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
5. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
6. Διαφορετικά διαλείμματα με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.
7. Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.
9. Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα, με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.
10. Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνδρίων
11. Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα
Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. Αθλήματα
– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. Εργαστήρια
– Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. Αίθουσα πληροφορικής
Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. Μουσικά όργανα
– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/νερό

Back to top button