Πόσοι γονείς εμβολίασαν τα παιδιά τους;
Στο 27,1% ανέρχονται οι γονείς (στοιχεία έως τον Σεπτέμβριο) που έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της Covid-19, έναντι 98,9% που έχει ακολουθήσει το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα υπόλοιπα παιδικά εμβόλια και 54,3% που εμβολίασε τα παιδιά του για την εποχική γρίπη.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και ειδικότερα από τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την επίκουρη καθηγήτρια Ολγα Σίσκου, τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.
Η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού παιδιών 15-17 ετών δόθηκε στη χώρα μας στις 15 Ιουλίου και από τις 30 Ιουλίου εμβολιάζονταν και τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών.
Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 656 γονείς από όλη την Ελλάδα με παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Το 27,1% των γονιών είχε εμβολιάσει τα παιδιά του κατά της Covid-19, ενώ το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%.
Βασικοί λόγοι
Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών τους ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 (45,3%), ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων (36,6%) και η αντίληψη ότι ο κορονοϊός δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά (9,5%). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι γονείς που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά της Cοvid-19 και οι γονείς που έχουν θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό εμβολίασαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά τους.
Aξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των γονέων που εμβολίασαν τα παιδιά τους έναντι της γρίπης (54,3%), ενώ όπως είναι λογικό όλοι οι γονείς έχουν εμβολιάσει τα παιδιά με τα εμβόλια που προβλέπονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Σημειώνεται, επίσης, ότι από τον Σεπτέμβριο τα εμβολιαστικά ποσοστά των ανηλίκων αυξήθηκαν.
Διασπορά
Οι ανήλικοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ έχουν φτάσει να αποτελούν ακόμη και το 33%, δηλαδή περισσότερα από ένα στα τρία κρούσματα. Τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί ελαφρώς η επίπτωση της Covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, τη στιγμή που γενικά η διασπορά παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Η απελευθέρωση των μέτρων έχει «παγώσει» έως και την Πρωτομαγιά, ωστόσο αλλαγές αναμένονται στην ισχύ των πιστοποιητικών, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξετάζεται η επέκταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (με δύο δόσεις) στο 9μηνο και της νόσησης στο 6μηνο, ώστε να είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε..