Παραμένει δύσκολη η σχέση οικογένεια-εργασία
Πιο ευάλωτες οι μητέρες – Χιλιάδες αιτήσεις σε όλα τα ΚΔΑΠ της περιοχής ως λύση φύλαξης
[divider]
Η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι δε συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία κάνουν ακόμη πιο ευάλωτη την εργαζόμενη μητέρα, η οποία αναζητεί κάθε τρόπο να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να παλέψει με τα θηρία της εργασιακής ζούγκλας.
Οι Τρικαλινές αναζητούν κάθε τρόπο να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη φύλαξη των παιδιών τους τις ώρες εργασίας ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν και να συμμετέχουν στις οικονομικές απαιτήσεις επαρκώς αλλά και να μη χάσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα σε μια τόσο δύσκολη εποχή.
[divider]
Το 21,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η φροντίδα μικρών παιδιών επηρεάζει την εργασία του, με το ποσοστό για τις γυναίκες να υπερβαίνει το διπλάσιο των ανδρών (32,0% έναντι 14,6%, αντίστοιχα).
[divider]
Αυτές τις ημέρες στα ΚΔΑΠ της πόλης επικρατεί κατάσταση κοσμοσυρροής από γονείς που σπεύδουν να εγγράψουν τα παιδιά τους ως μόνος τρόπος να απασχοληθούν δημιουργικά αλλά και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν οι γονείς την απαιτούμενη φύλαξη. Όπως μας αναφέρουν από τις γραμματείες των Κέντρων (δημοτικών και ιδιωτικών) και άνεργες μητέρες και εργαζόμενες ενδιαφέρονται εκτοξεύοντας σημαντικά φέτος το ενδιαφέρον και παρά τις συνθήκες.
Από τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταγραφεί, η χρήση υπηρεσιών φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 14 ετών ανέρχεται στο 31,9% των ατόμων που φροντίζουν μικρά παιδιά και το 24,6% χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες για όλα τα παιδιά, ενώ το 7,3% για κάποια από τα παιδιά. Η χρήση υπηρεσιών φροντίδας παιδιών είναι υψηλότερη και προφανώς πιο προσβάσιμη για τους Έλληνες πολίτες και τους απασχολουμένους.
[divider]
Για τους άνδρες, οι πιο συχνές συνέπειες αφορούν στην αλλαγή του ωραρίου εργασίας ή σε αλλαγές για την αύξηση του εισοδήματος (π.χ. αυξάνουν τις ώρες εργασίας ή κάνουν κάποια άλλη αλλαγή για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα). Οι γυναίκες κυρίως αναφέρουν ότι εργάζονται με μειωμένο ωράριο.
[divider]
Ο βασικός λόγος για τον οποίο δε χρησιμοποιούνται υπηρεσίες φροντίδας παιδιών(καθόλου ή σε μεγαλύτερο βαθμό) είναι ότι η φροντίδα των παιδιών γίνεται από τους ερωτηθέντες ή/και από τον/τη σύζυγο/σύντροφο (48,7%). Σε πολλές περιπτώσεις η φροντίδα των παιδιών πραγματοποιείται από συγγενείς (κυρίως γιαγιάδες) ή φίλους (18,2%). Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάγκη για υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, καθώς τα παιδιά μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους (15,6%).
Η υποστήριξη από συγγενείς και φίλους είναι πιο κοινή στους Έλληνες, ενώ οι η φροντίδα από τους ίδιους τους ερωτηθέντες ή τους συντρόφους είναι πιο συχνή μεταξύ των αλλοδαπών. Τέλος, το κόστος των υπηρεσιών αναφέρεται κυρίως από άτομα νεότερης ηλικίας, καθώς και άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας.
Το 21,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η φροντίδα μικρών παιδιών επηρεάζει την εργασία του, με το ποσοστό για τις γυναίκες να υπερβαίνει το διπλάσιο των ανδρών (32,0% έναντι 14,6%, αντίστοιχα). Για τους άνδρες, οι πιο συχνές συνέπειες αφορούν στην αλλαγή του ωραρίου εργασίας ή σε αλλαγές για την αύξηση του εισοδήματος (π.χ. αυξάνουν τις ώρες εργασίας ή κάνουν κάποια άλλη αλλαγή για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα). Οι γυναίκες κυρίως αναφέρουν ότι εργάζονται με μειωμένο ωράριο.