Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KidsnewsSchoolicantera

Ολοκαύτωμα:: Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων στη Συναγωγή

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως το Ολοκαύτωμα, έτσι και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων δεν αποτέλεσε μία εβραϊκή υπόθεση, αλλά μια υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, ακριβώς επειδή ακτινογραφεί την κοινωνία. Μια κοινωνία, όπου ο αντισημιτισμός υπήρχε πολύ πριν την έναρξη του πολέμου. Οι Εβραίοι της Ελλάδας έγιναν μέρος της ‘’Τελικής Λύσης’’ την οποία εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι ναζί στην κλίμακα ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας μνήμης το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», επισκέφθηκε με εκπαιδευτικούς του σχολείου την Εβραϊκή Συναγωγή στα Τρίκαλα. Υλοποιώντας το πρόγραμμα «κρόκος project», μία ονομασία, που παραπέμπει στο κίτρινο χρώμα, που ανάγκαζαν οι ναζί τους Εβραίους να φορούν, μαθητές του σχολείου φύτεψαν στην Συναγωγή καις το μνημείο κίτρινα λουλούδια, σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, σε ανάμνηση της ανάγκης να μην ξαναζήσει ποτέ πια η ανθρωπότητα κάτι ανάλογο.

Στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» και στον δημοτικό ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ μίλησε σήμερα ο εκπαιδευτικός του σχολείου και συγγραφέας του βιβλίου «η Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων 1881-1940» κ. Κώστας Μιχαλάκης. Εξήγησε ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αυτό οφείλεται κυρίαρχα στην στην μεγάλη καταστροφή που συνέβη στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, που εκτίναξε το ποσοστό των Ελλήνων Εβραίων, που εξοντώθηκαν. «Στα Τρίκαλα, ευτυχώς, λόγω της αντίστασης και του κινήματος και των ανταρτικών ομάδων, μεγάλο ποσοστό της Κοινότητας σώθηκε, είτε επειδή πήγε στα βουνά, είτε επειδή οικογένειες άνοιξαν τις πόρτες τους και τους φιλοξένησαν τους υπό διωγμό ανθρώπους, βάζοντας ένα Α στη λέξη άνθρωπος. Είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έσωσαν την τιμή μας», επεσήμανε ο κ. Μιχαλάκης και συνέχισε: «Μπορεί στο Ολοκαύτωμα οι άνθρωποι που είχαν Εβραϊκό θρήσκευμα ή καταγωγή να εξοντώθηκαν, τα διδάγματα όμως δεν είναι μόνο για τους Εβραίους. Είναι πανανθρώπινα. Οι άνθρωποι, κυρίως οι μαθητές είναι ανάγκη να μάθουν, να καταλάβουν τι σημαίνει μίσος, ρατσισμός, φασισμός, ναζισμός, φυλετικό μίσος και τι μπορεί να γίνει όταν αυτές οι ακραίες φωνές πάρουν την εξουσία. Ο τρόπος εξόντωσης υπήρξε φρικτός και επιστημονικός και αυτό είναι που σοκάρει. Είναι σημαντικό η εκπαίδευση να επαναπροσδιορίσει τη λέξη «άνθρωπος» και την πίστη στον άνθρωπο».

Πρόσφατα δε επιχειρήθηκε να καταστραφεί το μνημείο στα Τρίκαλα και σημειώθηκαν βανδαλισμοί και στη Συναγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη όσοι το έκαναν είναι λίγοι και είναι ακραίοι. Είναι αυτοί που η κοινωνία οφείλει να απομονώσει.

Πηγή: ert.gr

Back to top button