Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Υγεία

Νηστεία και ισορροπημένη διατροφή… γίνεται;

Ήδη είμαστε στα μέσα της Σαρακοστής, και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού νηστεύει, έχοντας αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο όλα τα προϊόντα ζωική προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, αυγά, αλλαντικά και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί πιστεύουν ότι αποκλείοντας όλη αυτή την “γκάμα” των τροφίμων, ο οργανισμός στερείται από τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Έτσι, τείνουν να τρώνε συχνότερα και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους τους. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο…φυσικά και ΟΧΙ!

vegetables-1024x660

Η νηστεία είναι μία υπέροχη ευκαιρία για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία μας υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο βασισμένο στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα όσπρια, θαλασσινά, αμυλούχα τρόφιμα(ψωμί, ρύζι, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Επιπρόσθετα με τον κατάλληλο συνδυασμό των ανωτέρω τροφίμων όχι απλά δεν θα μας λείψει κάτι αλλά μπορούμε να επιτύχουμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας σε μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία…) αλλά και μακροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πρωτεΐνες. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος , η βιταμίνη Ε, το κάλιο, ο ψευδάργυρος… μα το πιο βασικό, είναι ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών. Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως πρωινό(ψωμί με ταχίνι και μέλι , χαλβάς ή ταχινόπιτα) ή να το συνδυάσουμε με σαλάτες ή σάλτσες ή όσπρια.

 

Η νηστεία είναι μία υπέροχη ευκαιρία για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία μας υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο βασισμένο στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα όσπρια, θαλασσινά, αμυλούχα τρόφιμα(ψωμί, ρύζι, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά.

 

Η κα Βούλα Παλάτου μιλά για τα οφέλη της νηστείας
Η διαιτολόγος Παρασκευή Παλάτου μιλά για τα οφέλη της νηστείας

Επιπλέον σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες συνδυάζοντας όσπρια και δημητριακά και πιο συγκεκριμένα ρύζι + όσπρια, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης που περιέχουν και την κάνει ισάξια με τη ζωική. Όσον αφορά το σίδηρο, πλούσιες πηγές είναι τα όσπρια (κυρίως φακές και μαυρομάτικα φασόλια), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, πιπεριές), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν επίσης τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια. Ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν μη αιμικό (φυτικό) σίδηρο με βιταμίνη C από χυμούς φρούτων ή σαλάτες, μεγιστοποιεί την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.

 

Ένα επίσης μεγάλο ερώτημα στη νηστεία είναι τι γίνεται με το ασβέστιο? Φυσικά και εδώ υπάρχει απάντηση καθώς εκτός από το ταχίνι, καλές πηγές κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας ,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι. Από την άλλη μεριά σε ότι αφορά τα περίφημα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης, τα συναντάμε σε επαρκή ποσότητα στα θαλασσινά, που εκτός των άλλων αποτελούν και πλούσια πηγή βιταμίνης Β12. Συμπερασματικά λοιπόν,η νηστεία είναι μια υπέροχη ευκαιρία να τονώσουμε τον οργανισμό μας αλλά και να απολαύσουμε διαφορετικές γεύσεις! Καλή Σαρακοστή!

 

Παλάτου Παρασκευή

Διατροφολόγος-Διαιτολογος

Σωκράτους 10, Τρίκαλα

τηλ: 2431303010

Back to top button