KidsnewsSchoolicantera

Με ρεκόρ κρουσμάτων ανοίγουν τα σχολεία και μόνο με “σελφ” μέτρα προστασίας – Εξοργισμένοι γονείς βλέπουν να αφήνεται η κατάσταση στο έλεος

Η μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων κι ενώ έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων, ξεκίνησε πριν καν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτό γιατί από τα Χριστούγεννα και πριν προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης, έκριναν ότι η εκτόξευση των κρουσμάτων και η αβεβαιότητα της Όμικρον, θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό της διαχείρισης της πανδημίας και αποφάσισαν ως πρώτο μέτρο την έναρξη των σχολικών διακοπών εως και δύο εβδομάδες νωρίτερα ενώ προχώρησαν και αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους εργασίας και κοινωνική δραστηριότητα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο ποντάροντας στην Χριστουγεννιάτικη οικονομία και όχι στην υγεία των πολιτών με αποτέλεσμα σήμερα να μετράμε 50.000 κρούσματα εκ των οποίων τα 600 στα Τρίκαλα, για μία μέρα. Αριθμός που πάνω κάτω αντιστοιχεί σε όσα τεστ μπορούν να γίνουν ημερησίως στην περιοχή!

Θα περίμενε κανείς ότι τα μέτρα μεταφέρθηκαν με ρίσκο, κατόπιν εορτής. Όμως και πάλι, τα σχολεία ανοίγουν σαν να μην τρέχει τίποτα, με ένα σελφ τεστ παραπάνω για τα παιδιά, και την ηλικία των 5-11 ετών, στην ουσία πλήρως απροστάτευτη ακόμη και με εμβόλιο, μιας και τα ελάχιστα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί έχουν κάνει μόνο τη μία δόση.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία;

1. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2 , που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

· Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

· Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

· Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

· Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

 

Σε διαφωνία με την επιτροπή το Υπουργείο

Το Υπουργείο Παιδείας στην ουσία είχε λάβει την όποια απόφαση και καθώς φαίνεται δεν χρειαζόταν καν η σημερινή σύσκεψη με τα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών αφού και εδώ και μέρες διέρρεαν και δήλωναν την πρόθεση να μην παραταθεί το άνοιγμα των σχολείων.

Μέρος των επιστημόνων επιθυμούσε το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ ορισμένοι ήταν της άποψης πως ακόμα και τότε έπρεπε να επαναξιολογηθούν τα δεδομένα. Εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήταν βεβαρημένη να υπάρξει μία δεύτερη εβδομάδα παράτασης. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη είχαν διαμηνύσει όμως σε όλους τους τόνους πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.

Μία δεύτερη βασική διαφωνία των δύο πλευρών είχε να κάνει με την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου για το πότε θα κλείνει ένα σχολικό τμήμα. Ορισμένοι εδικοί εισηγήθηκαν να κλείνει ένα σχολικό τμήμα εάν περισσότερο από 30% των παιδιών ήταν θετικά στον ιό. Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν πέρασε και έτσι ένα τμήμα θα κλείνει αν περισσότερα από τα μισά παιδιά της τάξης είναι θετικά στην COVID-19 . Παραμένει δηλαδή το ποσοστό του 50+1%.

Η τρίτη βασική διαφωνία είχε να κάνει με την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων.

 

Οργή από γονείς και εκπαιδευτικούς

Γονείς και εκπαιδευτικοί, και δη όσοι εδώ και καιρό προσπαθούν να μην κολλήσουν και να μη διασπείρουν τον ιό, εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Υπουργού κας Κεραμέως.

Ήδη όπως τονίζουν τα μέτρα δεν επαρκούσαν στα σχολεία και δεν υπήρχε κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο απέναντι στις οικογένειες που δοκιμάζονται σκληρά εδώ και δύο χρόνια. Κανένας λόγος δεν γίνεται για δωρεάν PCR test τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι τα ράπιντ και ειδικά τα σελφ τεστ έχουν μεγάλο κίνδυνο διαφυγής κρουσμάτων.

Από την άλλη, δεν ανακοινώθηκαν και δεν διασαφηνίστηκαν οδηγίες για μάσκες τύπου FPP2 ανάλογες με αυτές που επιβάλλονται σε άλλους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους, και φυσικά ούτε κουβέντα δεν έγινε για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών που προκύπτουν.

Φυσικά δεν ακούστηκε και πάλι τίποτε για μείωση των μαθητών ανά σχολικό τμήμα την πρόσληψη καθαριστριών, την συχνή απολύμανση στους χώρους των σχολείων, την ενίσχυση των παιδιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων.

Ζητήματα που αναμένεται να μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

Back to top button