KidsnewsΥγεία

Κλεισμένοι στα σπίτια Τρικαλινοί χωρίς δυνατότητα PCR και αδήλωτη νόσηση….-Άγνωστος ο αριθμός των κρουσμάτων και το μέχρι τώρα αποτύπωμα των γιορτών

Εδώ και μέρες στον νομό Τρικάλων, τα κρούσματα τραβούν την ανηφόρα μαζί με τις δυσκολίες που γεννιούνται από τη νόσηση. Και ποιες είναι αυτές;

Η κατάσταση έχει ως εξής: Εφόσον αρχίσαμε να μετράμε τον τρίτο χρόνο πανδημίας, θα περίμενε κανείς ότι το μόνο πρόβλημα των πολιτών θα ήταν η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Μέχρι εκεί όμως ο καθένας πρέπει να διανύσει τον μακρύ δρόμο της διάγνωσης και της διαπίστωσης ότι είναι «κρούσμα».

Αυτή τη στιγμή στην πόλη των Τρικάλων διενεργούνται Rapid test με δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες χιλιάδων περιπτώσεων. Στο Δεσποτικό και στο ΚΑΠΗ της ΔΕΗ οι εικόνες καθημερινά είναι σοκαριστικές με τον κόσμο να μένει αμείωτος μέχρι την ώρα που ολοκληρώνεται η διαδικασία των τεστ με τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ να προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο πρώην ΙΚΑ Τρικάλων όπου διενεργούνται τεστ 8- 11πμ.

Υπόψη ότι οι περισσότεροι που σπεύδουν για τεστ είναι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και με συμπτώματα. Είτε βγούνε θετικοί λοιπόν είτε αρνητικοί, το PCR είναι πλέον εξίσου απαραίτητο- δυστυχώς δε από τα όσα μας εξιστορούνται συμπολίτες μας, πολλά rapid test βγαίνουν ψευδώς αρνητικά αφού είτε προηγείται είτε ακολουθεί θετικό self τεστ, είτε μιλάμε για περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζουν συμπτώματα ενώ συγκατοικούν με ήδη διαπιστωμένο κρούσμα.

Ατελείωτες ουρές στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα Τρίκαλα

Δυστυχώς, η δυνατότητα διενέργειας PCR είναι σχεδόν αδύνατη σε δημόσια δομή. Στο Νοσοκομείο ο φόρτος εργασίας έχει μετατρέψει τη διενέργεια PCR Test σε «πολυτέλεια» για περιπτώσεις που περνούν ελαφρά τη νόσο ή δεν έχει κάποιο θετικό rapid ή self. Παραπέμπονται λοιπόν στο πρώην ΙΚΑ όπου κι εκεί γίνεται επιλογή των περιπτώσεων που θα διενεργηθεί το PCR. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η διαδικασία της διάγνωσης μπορεί να απαιτήσει πολλαπλά rapid και PCR μιας και δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σαφής εικόνα της νόσου από την πρώτη φορά ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων καθιστούν άνευ λόγου την μοριακή εξέταση. Σε όλο αυτό να προστεθεί ότι ο τετραψήφιος αριθμός του ΕΟΔΥ στην ουσία δεν λειτουργεί μιας και όπως καταγγέλλουν αρκετοί συμπολίτες μας, ουδέποτε ανταποκρίνονται στις κλήσεις τους.

Αποτέλεσμα… Ολόκληρες οικογένειες πολλές φορές μη μπορώντας να διαθέσουν χρήματα σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο να μένουν στο σπίτι νοσώντας. Να παραμένει άγνωστος ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσεί με τους αριθμούς που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ να είναι απλά ενδεικτικός και προφανώς μικρότερος από την πραγματικότητα. Να μη γίνεται εννοείται καμία διαδικασία ιχνηλάτησης με αποτέλεσμα μια εξίσου ανυπολόγιστη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Με βάση όλα αυτά, έχει αρχίσει να γίνεται επιτακτικό το αίτημα δωρεάν διάθεσης PCR σε όλους τους πολίτες ανά συχνά διαστήματα μέσω και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.  Εξάλλου, όπως βλέπει κανείς στην παρακάτω εικόνα, υπάρχουν παραδείγματα χωρών που εδώ και καιρό δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη νόσο.

 

Back to top button