Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KidsnewsΥγεία

Ιός και Διατροφή: μπορεί να βοηθήσει; – Γράφει η Ανδριάνα Ρόζμους Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν την υγεία μας. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκείνο που μας προστατεύει από τους μικροοργανισμούς αυτούς και συνεπώς οφείλουμε να το ενισχύσουμε.

[divider]

Γράφει η Ανδριάνα Ρόζμους – Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

 

[divider]

Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

 

Βιταμίνη C: βοηθά στη μεταφορά των λεμφοκυττάρων στο σημείο όπου έχουν εισβάλλει οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και στην εξουδετέρωσή τους. Η βιταμίνη αυτή, όπως και η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, κυρίως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, φράουλες, πιπεριά, μπρόκολο, λεμόνι, ντομάτα.

 

Βιταμίνη Α: προφυλάσσει από μολύνσεις διατηρώντας το επιθήλιο των ιστών σε καλή κατάσταση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το συκώτι, τα ψάρια και τα φρούτα – λαχανικά με κίτρινο – πορτοκαλί χρώμα (καρότα, βερίκοκα, γλυκοπατάτες, πεπόνι).

 

Βιταμίνη Ε: παρεμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες βλάβες στον οργανισμό.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορος, αβοκάντο, φυστικοβούτυρο.

[divider]

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω δε δρουν μεμονωμένα αλλά συνολικά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

[divider]

Φυλλικό οξύ: η έλλειψη αυτής της βιταμίνης διαταράσσει την ανάπτυξη των λευκοκυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια, τα σπαράγγια, εμπλουτισμένα δημητριακά, ξηροί καρποί, αβοκάντο.

 

Σελήνιο: ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα θαλασσινά και γενικά τα ζωικά τρόφιμα, οι ξηροί καρποί (καρύδια Βραζιλίας), τα δημητριακά ολικής άλεσης, σπόροι chia, ηλιόσπορος, μανιτάρια.

 

Ψευδάργυρος: βοηθά στην επούλωση πληγών.

Πηγές ψευδαργύρου είναι το άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια.

 

Ω3 λιπαρά οξέα: συμβάλλουν στη τόνωση του οργανισμού και βελτιώνουν τη διάθεση.

Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος.

 

Σίδηρος και Μαγνήσιο: η έλλειψή τους αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, κακάο.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι σπόροι (σουσάμι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος), οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η μπανάνα, ο αρακάς, το μπρόκολο, η βρόμη.

 

Επίσης, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που σχετίζονται με την προστασία του οργανισμού από ιώσεις. Τέτοια είναι:

  • το κρεμμύδι και το σκόρδο

Το κρεμμύδι (λόγω της κερκετίνης που περιέχει) έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ το σκόρδο (λόγω της αλισίνης) καταπολεμά τα μικρόβια και διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και των αντισωμάτων.

  • Το γιαούρτι και το κεφίρ

Συντελούν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντερικού βλεννογόνου (αμυντικός μηχανισμός).

  • Ζωικές πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, αυγά)

Αποτελούν την πρώτη ύλη για τη σύνθεση των αντισωμάτων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω δε δρουν μεμονωμένα αλλά συνολικά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Παράλληλα με τη διατροφή είναι σημαντικά και τα εξής:

→ Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

→ Τακτική σωματική άσκηση.

→ Επαρκής ύπνος.

→ Καλή διάθεση – αισιόδοξη στάση ζωής.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αγχώδεις και οι νευρικοί άνθρωποι είναι πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις. Αυτό σχετίζεται με την αυξημένη και διαρκή έκκριση των ορμονών του στρες που αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού.

 

Προσέχοντας, λοιπόν, τη διατροφή μας – και γενικότερα τον τρόπο ζωής μας – μπορούμε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι των ιώσεων που κυκλοφορούν.

Back to top button