Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Σχολές γονέωνΥγεία

Ισορροπημένη Διατροφή :ο ρόλος της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.

Ισορροπημένη Διατροφή V/S συμπληρώματα Διατροφής και ο ρόλος αυτών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.

Από την Παρασκευή Παλάτου 1e9c86bfc1a51950f0bf3b8e8fe9f1df_L

Με τον καιρό να παίζει μαζί μας, μια ζέστη, μια κρύο οι ιώσεις και η γρίπη δίνουν και παίρνουν ανάμεσά μας. Πλέον Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν έχει έναν τουλάχιστον ασθενή στο σπίτι, είτε μικρό, είτε μεγάλο.
Από την άλλη μεριά, θα μου πείτε χειμώνας είναι, θα αρρωστήσουμε! Εάν αναλογιστούμε όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια , θα δούμε ότι πλέον, τα παιδάκια τείνουν να αρρωσταίνουν πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκεί που μία ίωση έκανε τον κύκλο της σε 1-3 ημέρες τώρα κάνει από 5 έως και10 ημέρες . Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί οι ιοί και τα βακτήρια μεταλλάσσονται και εξελίσσονται (όπως ακριβώς δημιουργήθηκε και το νέο στέλεχος του Η1Ν1 που στο άκουσμά του και μόνο, ένας τρόμος δημιουργείτε στα μάτια όλων μας)και δέυερον και κυριότερον στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πεσμένο.
Η εύκολη λύση είναι τα συμπληρώματα διατροφής .Είναι όμως αποτελεσματικά; Εάν ναι, είναι περισσότερο αποτελεσματικά από μία ισορροπημένη διατροφή;
Σε μια δανέζικη μελέτη, δημοσιευμένη το 2004, μια ομάδα ατόμων κατανάλωσε για 25 ημέρες 600 γραμμάρια συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μία άλλη ομάδα προς μελέτη , στο ίδιο χρονικό διάστημα, έλαβε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε την ίδια ποσότητα θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τα 600 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών της πρώτης ομάδας. Στο τέλος της μελέτης, αυτοί που έπαιρναν τα πραγματικά τρόφιμα είχαν σημαντικά καλύτερους δείκτες υγείας στο αίμα τους– αντιοξειδωτική προστασία- , σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν το συμπλήρωμα. Μια άλλη έρευνα από τη Γαλλία έδειξε πως τα συμπληρώματα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα δρουν πολύ καλά, μόνο εφόσον η διατροφή του παιδιού είναι ήδη ‘μεσογειακή’ , δηλαδή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.supple
Τι μας λένε οι πατραπάνω μελέτες; Μας λένε πως οι καλύτερες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι οι τροφές, διότι σε καθεμία τροφή υπάρχει όχι ένα, αλλά πλήθος διαφορετικών θρεπτικών συστατικών των οποίων η μορφή είναι ευκολότερα απορροφήσιμη, αλλά και αφομοιώσιμη από τον οργανισμό.
Δεν λέω ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα συμπληρώματα διατροφής εντελώς, καθώς η ανακάλυψη και κυκλοφορία τους βασίζεται σε άπειρες έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο. Επισημαίνω όμως ότι εάν το παιδί ακολουθεί μια καλή, ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνη με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, λαμβάνει από τις τροφές, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού και και υγιή ανάπτυξη του .
Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι αυτά τα ευεργετικά συστατικά που βοηθούν στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι βιταμίνες όπως οι Α,C, E, B12,B6 και άλλες ,είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Ειδικότερα για τη βιταμίνη C, μελέτες έχουν δείξει σαφή συσχέτιση μεταξύ της επαρκούς πρόσληψής της και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα(Ω-3) συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.sybliroma-diatrofis

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε σε ποιες τροφές τα συναντούμε!
Βιταμίνη Α γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, αυγό, συκώτι, καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα.
Βιταμίνη C εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, οι πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες.
Βιταμίνη Ε ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, βρόμη, αμύγδαλα, φουντούκια.
Βιταμίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ γάλα, κρέας, συκώτι, ξηροί καρποί, δημητριακά, κίτρινα φρούτα.
Μαγνήσιο δημητριακά ολικής άλεσης, σουσάμι, ξηροί καρποί, όσπρια, γαλακτοκομικά, τόνο.
Σελήνιο κρέας,θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά
Σίδηρος συκώτι,κρέας, αυγά,θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί
Ψευδάργυρος θαλασσινά, ψάρια, αυγά, κρέας,χειμωνιάτικα κολοκυθάκια, βατόμουρα, λαχανικά
Ω-3 λιπαρά οξέα φυτικά έλαια,λιπαρά ψάρια(σαρδέλα ,σολομός), ξηροί καρποί.

κατάλογος
Βέβαια υπάρχουν και άλλες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό όπως είναι το κρεμμύδι που χάρη σε μια ουσία που περιέχει, παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ το σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες), χάρη σε μία άλλη ουσία ,έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων. Επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού. Από την άλλη μεριά, οι ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) με τα βασικά τους αμινοξέα , αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα που χρειάζεται για να αντισταθεί αλλά και να <<πολεμήσει>> έναν ιό που προσπαθεί να εισέλθει στο σώμα.
Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η επαρκής ενυδάτωση,καθώς το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του κάθε κυττάρου του οργανισμού μας. Η επαρκής πρόσληψή νερού βελτιώνει σημαντικά και την εν γένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει την αποβολή των άχρηστων ουσιών που μεταβολίζονται στο σώμα μας.
Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών δεν είναι εύκολη για εμάς τους ενήλικες, για τα παιδιά μας όμως είναι.. Να θυμάστε πως στα μάτια των παιδιών σας το σωστό και καλό τρόφιμο είναι αυτό που τρώτε εσείς! Καθίστε μαζί τους την ώρα του γεύματος στο τραπέζι και δώστε τους τα σωστά ερεθίσματα! Ακόμη κ εάν αρνηθούν αρκετές φορές να φάνε σαλάτα π.χ. το μήνυμα να είστε σίγουροι ότι έχει περάσει!

Παλάτου Παρασκευή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Σωκράτους 10 & Κονδύλη
Τρίκαλα
τηλ. 2431 303010

Back to top button