Ένα σημαντικό θέμα ανέδειξε η ηλεκτρονική εφημερίδα LarissaPress που έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών μας. Αφορά την έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία τους.
Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, “Το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 5χρονης Κατερίνας την προηγούμενη εβδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ανέδειξε εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την ανάγκη να ιδρυθεί επιτέλους Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Λάρισα.
Ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε το μικρό κοριτσάκι, αλλά και ανεξάρτητα από το κατά πόσο ήταν εφικτό να αντιμετωπιστεί γρήγορα η επιδείνωση της υγείας της ή όχι, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η απουσία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αποτελεί ένα από τα μελανά σημεία του συστήματος υγείας στην περιοχή. Και αυτό διότι είναι πασιφανές πως όσα νεαρά παιδιά της πόλης αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, τότε η ζωή τους θα παιχτεί κορώνα γράμματα.
Άλλωστε είναι γνωστό στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας και σε όσους σχεδιάζουν τις νοσοκομειακές δομές, ότι όλα τα περιστατικά νεαρών παιδιών που χρήζουν εντατικής θεραπείας για κάποιο σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στην κοντινότερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του παιδιού!”
Μιλώντας στη LarissaPress ο Δημήτρης Μπαμπαλής – διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΛ, ένας από τους γιατρούς που παίζει κομβικό ρόλο στο ΓΝΛ, σημειώνει πως για να μπορέσουν να υπάρξουν απαντήσεις σε αυτό το σοβαρό ζήτημα χρειάζεται σε πρώτη φάση να δούμε τι συμβαίνει στον σύγχρονο κόσμο. Όπως τονίζει, σε όλο τον πολιτισμένο σύγχρονο κόσμο τα περιστατικά νεαρών ασθενών που είναι πιο σοβαρά από τον μέσο όρο και μπορεί να απειληθεί η ζωή τους, νοσηλεύονται απαραιτήτως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων των νοσοκομείων.
«Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα» σημειώνει ο κ. Μπαμπαλής και συμπληρώνει. «Στην Θεσσαλία κανονικά δεν θα έπρεπε κανένα παιδάκι που το πρόβλημα της υγείας του είναι πιο σοβαρό, να νοσηλεύεται στην παιδιατρική των Γενικών Νοσοκομείων. Όλα αυτά τα περιστατικά, θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε Πανεπιστημιακή Παιδιατρική και δίπλα της να υπάρχει και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αλλά και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων».
Παράλληλα τονίζει ότι τα παιδιά που χρήζουν εντατικής θεραπείας, δεν μπορούν να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ των Ενηλίκων, καθώς μόνο οι ΜΕΘ Παίδων έχουν όλα τα εξειδικευμένα εργαλεία (καθετήρες για παιδιά κτλ) για να κρατήσουν ένα παιδάκι στη ζωή.
Κατά συνέπεια ο κ. Μπαμπαλής τονίζει ότι η ΜΕΘ Παίδων είναι απαραίτητη για τα εξής περιστατικά:
1ον) Για παιδιά που αρρωσταίνουν και επιδεινώνεται σοβαρά η υγεία τους,
2ον) Για τα παιδιά που τραυματίζονται είτε από τροχαία ατυχήματα ή από κάτι άλλο,
3ον) Για τα περιστατικά εκείνα που έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία.
«Όλα μα όλα τα παιδιά που τραυματίζονται στη Θεσσαλία από τροχαία ατυχήματα, φεύγουν επειγόντως για Θεσσαλονίκη. Τίποτα δεν μένει στη Θεσσαλία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπαλής και συμπληρώνει. «Κανονικά δεν μπορεί να γίνει κανένα μα κανένα σοβαρό χειρουργείο σε οποιαδήποτε Παιδοχειρουργική Κλινική χωρίς να υπάρχει ΜΕΘ Παίδων. Και αυτό διότι αν κατά την διάρκεια του χειρουργείου υπάρξει το ενδεχόμενο να απειληθεί η ζωή του παιδιού τότε η Μονάδα Παίδων μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό αυτό».
Αξίζει να τονιστεί πάντως πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 8%-12% των κλινών ενός νοσοκομείου πρέπει να είναι εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 2,9%, γεγονός που δείχνει η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα.
Παρακάτω δείτε τη θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και τη σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να απαντηθεί από τον Υπουργό Υγείας :
https://www.larissapress.gr/2020/03/02/sti-vouli-i-elleipsi-meth-paidon-sti-larisa/