Η Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία – Ποιες οι διαφορές όμως με τη χώρα μας;

Το τελευταίο διάστημα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, ακούμε συχνά ότι “Όλη η Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία της” ως μια απάντηση στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που εκφράζουν ανησυχίες και την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση. Το ζήτημα είναι πώς ανοίγουν τα σχολεία της Ευρώπης;
Με μοναδική εξαίρεση την Γαλλία (που πλέον αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα), όλες οι χώρες έχουν ένα κοινό: Το τμήμα κλείνει στα 1-3 κρούσματα….
Δανία:
Έκλεισαν τα σχολεία από 15 Δεκέμβρη δίνοντας βάση στην πρόληψη ώστε να μην εξαπλωθεί η Όμικρον σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Οι μαθητές κάνουν δωρεάν ράπιντ τεστ ακόμη και στο σχολείο τους, ενώ προβλέπονται και δύο σελφ τεστ επιπλέον. Αρκετοί δήμοι δε, όπως της Κοπεγχάγης, προσφέρουν με ραντεβού ράπιντ τεστ σε όλους τους μαθητές.
Ολλανδία: Τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.
Βέλγιο: Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.
Ιταλία: Τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Αν υπάρχουν δύο κρούσματα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Από το τρίτο κρούσμα σε καραντίνα όλη η τάξη.
Ισπανία: Από το τρίτο κρούσμα της τάξης οι αρχές κάθε περιφέρειας αποφασίζουν τι μέτρα λαμβάνονται.
Γαλλία: Μόνο οι θετικοί στον ιό μαθητές πρέπει να απομονωθούν. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στην τάξη μετά από αρνητικό τεστ. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο τάξεων αν υπάρχουν πολλά κρούσματα. Το σύστημα μοιάζει πολύ με το δικό μας, ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από δασκάλους και γονείς, αφού τα σχολεία με το ελάχιστο της λειτουργίας τους, έχουν βγει εκτός ελέγχου λόγω κρουσμάτων.
Γερμανία: Καθημερινά δωρεάν τεστ στην αρχή και έπειτα θα περιοριστούν. Εδώ το σύστημα είναι διαφορετικό και μη συγκρίσιμο, αφού κάθε παιδί έχει πρόσβαση σε ράπιντ και μοριακό, ενώ λόγω της διαφορετικής διοικητικής κατανομής, κάθε κρατίδιο αποφασίζει για τη λειτουργία των σχολείων. Σε πολλά κρατίδια μάλιστα, τα σχολεία έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν την κατάσταση και να αποφασίζουν αν θα προχωρήσουν σε τηλεκπαίδευση.
Αυστρία: Γίνονται τρία τεστ την εβδομάδα, οι θετικοί απομονώνονται, εξαίρεση για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση εμβολίου και ύστερα από αρνητικό τεστ
Ρουμανία: Από το πρώτο κρούσμα κάθε τάξη αρχίζει τηλεκπαίδευση που τελειώνει σε μια εβδομάδα, αν όλα τα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. Αν κλείσουν οι μισές τάξεις, κλείνει όλο το σχολείο.
Κροατία: Οι γιατροί κάθε σχολείου αποφασίζουν αν πρέπει να μεταβεί σε τηλεκπαίδευση. Γενικός κανόνας τα σχολεία να λειτουργούν ακόμη και με τους μισούς μαθητές στην τάξη.
Πολωνία: Δεν υπάρχουν επίσημα μέτρα, επαφίεται σε κάθε διευθυντή σχολείου η αποτροπή της διασποράς του ιού. Έγινε μια εβδομάδα τηλεκπαίδευσης πριν τις διακοπές και μια μετά την πρωτοχρονιά. Ο υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά.
Σλοβακία: Από το πρώτο κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μαθητές της τάξης δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από covid.
Σλοβενία: Τρία τεστ την εβδομάδα, τα προμηθεύουν οι γονείς, γίνονται όμως στην τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μαθητή ή καθηγητή ολόκληρη η τάξη σε καραντίνα για δέκα ημέρες, θα μειωθεί στις επτά την επόμενη εβδομάδα.
Τσεχία: Καραντίνα ανά τάξη από το πρώτο κρούσμα. Δύο τεστ την εβδομάδα, θα μειωθούν σε ένα από τις 17 Ιανουαρίου.