Ηλίας Μόσιαλος – Μικρότερος αριθμός μαθητών στις τάξεις και μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες
Ο μεγάλος εφησυχασμός που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊου, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο.
Υπογράμμισε, όμως, πως η εικόνα είναι ακόμη καλή, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.
“Στην Ελλάδα η καραντίνα ήταν από τις πιο μικρές στην Ευρώπη και κράτησε μόνο 6 εβδομάδες, καθώς τα κρούσματα ήταν λίγα και οι θάνατοι ελάχιστοι. Από τα τέλη Απριλίου υπάρχει εφησυχασμός και αυτό ήταν λάθος. Αυτό είναι το παράδοξο, αν δεν δεις το πρόβλημα, τότε αρχίζεις και πιστεύεις ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα”.
Σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες κάνουν λόγο για 2.000 κρούσματα εντός του Δεκεμβριου, σημείωσε πως οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα και δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η αλλαγή συμπεριφοράς και η εντατικοποίηση των μέτρων.
Αναφερθείς, ο κ. Μόσιαλος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε:
“Πρέπει να είναι μικρότερος ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Όταν λέμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από τον κορωνοϊό στους κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερος από την συμπεριφορά που έχουμε στους ανοικτούς χώρους και, όταν η γενική σύσταση είναι να τα κάνουμε όλα, δηλαδή και μάσκες και αποστάσεις και υγιεινή των χεριών και εξαερισμός με φρέσκο αέρα, που προτείνονται για όλους τους κλειστούς χώρους, φαντάζομαι ότι τα ίδια θα ισχύουν και για τα σχολεία. Δεν μπορεί να είναι εξαίρεση τα σχολεία στο γενικότερο επιστημονικό κανόνα για το πώς αντιμετωπίζουμε την πανδημία”.
Σχετικά με τις περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού στα παιδιά, εξήγησε:
«Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος για τα παιδιά κάτω των 10 ετών, και πολύ μικρός άνω των 10 ετών. Tα παιδιά, αν κολλήσουν τη νόσο, νοσούν με ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικά. Αυτό, διευκρινίζω, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος, ωστόσο είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Είναι υπαρκτός και πιο μεγάλος ο κίνδυνος αν οι μαθητές ανήκουν σε οικογένειες που ζουν μαζί με παππούδες και γιαγιάδες, σε μικρούς χώρους. Για αυτό και είναι, επιπλέον, σημαντικό να εξεταστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όχι ως εναλλακτικό σχέδιο ή plan B, αλλά ως παράλληλη εκπαιδευτική επιλογή για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή υποκείμενα νοσήματα στην οικογένεια. Κάνω μια παρένθεση εδώ, για να υπογραμμίσω πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει επικαιροποίηση των κριτηρίων για την κατάταξη όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Λαμβάνω ο ίδιος πολλά μηνύματα από γονείς που ανησυχούν εάν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση. Για επιτάχυνση της διαδικασίας μπορούμε να ανατρέξουμε στα παραδείγματα κριτηρίων που έχουν θεσπίσει άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ελβετία, η Αγγλία και η Γαλλία”.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/mosialos-lathos-o-efisichasmos-ligoteri-i-mathites-stis-taxis