KidsnewsSchoolicantera

Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της καθαριότητας των σχολείων – Υποχρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας

Από τη μία οι λοιμοξιολόγοι προειδοποιούν ότι τα σχολεία είναι εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες και η λειτουργία τους χωρίς μέτρα οδηγεί σε εκτόξευση κρουσμάτων, από την άλλη τα συναρμόδια Υπουργεία δεν λαμβάνουν τα μέτρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες πιο ασφαλείς για τη μαθητική κοινότητα.

Ένα από τα βασικά μέτρα είναι η καθαριότητα των σχολικών μονάδων, που εν μέσω πανδημίας υποχρηματοδοτείται δραματικά. Μιλώντας σχετικά ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι με την αλλαγή στις συμβάσεις των καθαριστριών τα 85εκ ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών φέτος για προσωπικό καθαριότητας σχολείων δεν επαρκούν. “Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν και υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για το προσωπικό καθαριότητας. Και δεν είναι δουλειά μας να πληρώσουμε το προσωπικό αυτό μιας και οι υπηρεσίες καθαριότητας των σχολείων δεν είναι υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα”.

Το θέμα αναδείχθηκε πριν από τη σχολική χρονιά και μέσα από την ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο και δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου να προειδοποιεί τότε ότι θα προκύψουν προβλήματα.

Όπως δήλωνε «Το υπουργείο πήρε τα τ.μ τα μεικτά τετραγωνικά, όχι μόνο των αιθουσών, των σχολείων και τα μοίρασε προκειμένου να βγάλει ένα ποσοστό το οποίο θα είναι κοινό, έναν μέσο όρο τετραγωνικών ανά ανθρωποώρα, έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιο το σύστημα και να μην υπάρχουν γκρίνιες ότι κάποιοι ευνοήθηκαν ή αδικήθηκαν. Το πρόβλημα που υπάρχει, όμως, είναι ότι αυτός ο μέσος όρος βγάζει ένα νούμερο περίπου 160 τ.μ ανά ανθρωποώρα, δηλαδή κάθε ένας εργαζόμενος σε και ώρα θα έχει καθαρίσει 160 τ.μ, αλλά αυτό το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Τι συμβαίνει στα σχολεία των Τρικάλων

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού των σχολείων υπήρχε και πέρυσι. Το όλο ζήτημα καλύφθηκε ωστόσο τότε λόγω της διακοπής των δια ζώσης μαθημάτων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε το προσωπικό καθαριότητας πέρασε στην πρωτοβάθμια. Φέτος στην περιοχή του νομού Τρικάλων, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα δεδομένου ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση με την αρχή της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα περιορίζονται αποκλειστικά στη χρήση μάσκας, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για συνεχή και πλήρη λειτουργία τμημάτων και σχολείων ανεξάρτητα από το αν προκύψουν κρούσματα. 

Αυτό αυξάνει σαφώς τις απαιτήσεις καθαριότητας. Κι όμως, υπάρχουν σχολεία, και δη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που μοιράζονται μία μόλις καθαρίστρια για να καλύψει τις ανάγκες ολοήμερου εξαθέσιου δημοτικού σχολείου και ολοήμερου νηπιαγωγείου! Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Μιλώντας με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Έφη Λεβέντη, μας ανέφερε ότι καταγράφονται ήδη αιτήματα σχολείων για επιπλέον προσωπικό καθαριότητας ωστόσο οι δυνατότητες παραμένουν περιορισμένες. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατό καλύτερα οι ανάγκες.

Ούτε τα αυτονόητα;

Σε μια εποχή που θα έπρεπε ήδη να μιλάμε για σχολικές αίθουσες με λιγότερους μαθητές, με συσκευές καθαρισμού αέρα κοκ δυστυχώς, στα σχολεία μας, δεν έχει διασφαλιστεί ούτε καν η αναγκαία καθαριότητα.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, σε εγκύκλιο προειδοποιεί και για υγειονομικούς ελέγχους  στα σχολεία παραθέτοντας μάλιστα και τους αντίστοιχους κανόνες και υποχρεώσεις καθαριότητας για τα σχολικά συγκροτήματα. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, “Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος
χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την σχετ. (4) Υ.Δ.. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση ανωτ. σχετ. (13) των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.…”

Όλα αυτά με μία καθαρίστρια και σε μόλις τρεις ώρες αναρωτιόμαστε;…

 

 

 

Back to top button