Bookcorner

Ενα έμβρυο αφηγείται-Το νέο βιβλίο που διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας!

Ο Ιαν ΜακΓιούαν, ο βραβευμένος με Μπούκερ Βρετανός συγγραφέας («Αμστερνταμ», 1998), είναι γνωστός για το ερευνητικό του πνεύμα και τη ρεαλιστική του ματιά. Επί δύο χρόνια έγινε η σκιά ενός νευροχειρουργού προκειμένου να γράψει το «Σάββατο», ενώ παρακολούθησε συστηματικά τον Κβαντικό Υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για το «Solar».

Η περιέργεια ήταν το κίνητρο και για το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Nutshell», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου (στα ελληνικά, το 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη) και διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας.

Γιατί αφηγητής είναι ένα… έμβρυο στην κοιλιά της μάνας του. Στο 17ο κατά σειρά βιβλίο του, που δεν ξεπερνά τις 200 σελίδες (στην αγγλική γλώσσα), συναντάμε έναν γλυκό, ρομαντικό εκδότη ποίησης ονόματι Τζον, παντρεμένο με μια όμορφη νεαρή γυναίκα, την Τρούντι.

Εκείνη είναι έγκυος στο παιδί τους, ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τον ρηχό, αλλά ακαταμάχητο αδελφό του εκδότη. Το παράνομο ζευγάρι θέλει να δολοφονήσει τον Τζον και να κληρονομήσει τη μεγάλη περιουσία του…

«Νομίζω ότι μέχρι σήμερα καμιά ιστορία δεν έχει γραφτεί από τη σκοπιά ενός εμβρύου», δηλώνει ο Ιαν ΜακΓιούαν στην Guardian. «Η ιδέα μού ήρθε μια μέρα, από το πουθενά. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μου η εισαγωγική φράση του μυθιστορήματος και την κράτησα: «Ετσι, βρίσκομαι εδώ, ανάποδα μέσα σε μια γυναίκα».

Αναρωτήθηκα, ποιος άνθρωπος στη Γη θα έλεγε κάτι τέτοιο; Τότε σκέφτηκα ότι θα ήταν μια υπέροχη, ρητορική πρόκληση να γράψω ένα μυθιστόρημα από την πλευρά ενός εμβρύου. Η ιδέα μού φάνηκε τόσο ανόητη που δεν μπόρεσα να αντισταθώ».

Nutshell

Μια ακόμα πρόκληση για τον ΜακΓιούαν ήταν να λύσει το πρόβλημα πώς ένα αγέννητο πλάσμα μπορεί να γνωρίζει αρκετά τον έξω κόσμο ώστε να βγάζει νόημα. «Οσο πιο πολύ το σκεφτόμουν τόσο πιο πολύ διασκέδαζα.

Eχω γράψει μυθιστορήματα με ρίζες σε έναν οικείο και αντιληπτό κόσμο. Συνήθως ερευνώ για τα μυθιστορήματά μου και συνδέομαι με μια μορφή κοινωνικού ρεαλισμού, όμως το «Nutshell» ήταν σαν γιορτή των αισθήσεων».

Το βιβλίο, που έχει δάνεια από τον «Αμλετ» και τον «Μάκβεθ», λειτουργεί -σύμφωνα με τους κριτικούς- ως μια αλληγορία της σύγχρονης εποχής, όπου το συναίσθημα έχει μεγαλύτερη σημασία από την αλήθεια.

«Με κεντρίζουν οι ιδέες, διαβάζω και ζω σε έναν κόσμο διαρκούς περιέργειας, έτσι οι χαρακτήρες μου τείνουν να είναι συνηθισμένοι άνθρωποι», λέει ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας, ενώ τονίζει πως δεν ενδιαφέρεται για τις πωλήσεις των βιβλίων του.

Υπογραμμίζει πως «χωρίς τις γυναίκες αναγνώστριες το μυθιστόρημα θα ήταν νεκρό» και παράλληλα εξομολογείται τους φόβους που. Πρώτον, ότι μια περιοδεία θα καταλήξει στο να επαναλαμβάνει τον εαυτό του.

«Ολα αρχίζουν σωστά. Αλλά στη συνέχεια σε κουράζει η ίδια σου η φωνή. Αισθάνεσαι σαν να πουλάς βούρτσες ή εγκυκλοπαίδειες. Εχεις την αίσθηση ότι επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου και αντιπαθείς τον εαυτό σου γι’ αυτό».

Δεύτερον, φοβάται μήπως δεχτεί πυροβολισμό και φαντάζεται τη σκηνή σε ένα βιβλιοπωλείο ενώ υπογράφει αντίτυπα. «Κάποιος έρχεται, ειδικά στην Αμερική, και με πυροβολεί στο στήθος», περιγράφει.

«Είναι αρκετά εύκολο. Συχνά περνάει από το μυαλό μου, ιδίως τώρα, με την έξαρση των δολοφονικών επιθέσεων».

http://www.efsyn.gr/arthro/ena-emvryo-afigeitai

Back to top button