Εμβόλια στο μάτι του κυκλώνα, γιατί;
Ας ξετυλίξουμε το νήμα της ιστορίας από το τέλος και όχι από την αρχή. Σ’αυτό το άρθρο λοιπόν δεν θα διαβάσετε τι είναι τα εμβόλια (είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που σερφάρετε στο ίντερνετ ότι έχετε διαβάσει παρόμοια άρθρα που το εξηγούν), ούτε θα διαβάσετε για την αναγκαιότητα τους και για την ασφάλεια τους, αυτό θα είναι το αντικείμενο επόμενου άρθρου. Αυτό που θα προσπαθήσω να εξηγήσω (απαντώντας μια δική μου απορία) είναι γιατί τόσος κόσμος (κακώς) θεωρεί ότι τα εμβόλια τελικά κάνουν κακό και όχι καλό;
Ξεκινάμε λοιπόν:
1. Τα εμβόλια είναι προληπτικά φάρμακα. Τα κάνεις για μην αρρωστήσεις, δεν τα κάνεις αφού αρρωστήσεις για να θεραπευτείς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχουν άμεσα ορατά ευεργετικά αποτελέσματα. Παράδειγμα: ένα παιδί παθαίνει πολιομυελίτιδα και ένα άλλο δεν παθαίνει γιατί εμβολιάστηκε. Ποιανού οι γονείς θα καταλάβουν την αξία του εμβολιασμού; Φυσικά αυτού που δεν εμβολιάστηκε και τελικά νόσησε. Έλα όμως που η συγκεκριμένη νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια ακριβώς επειδή οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο. Άντε τώρα να εξηγήσεις στον γονιό που δεν θέλει να το κάνει από ποια ασθένεια έχει γλιτώσει το παιδί του.
2. Τα εμβόλια είναι φάρμακα που δεν γίνονται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού αλλά σε όλους και παντού και μάλιστα στην τρυφερή παιδική ηλικία. Είναι λοιπόν παγκοσμιοποιημένα φάρμακα. Σε μια χώρα που αρκετοί από εμάς πιστεύουμε ότι μας ψεκάζουν τι ποιο εύκολο να πιστέψουμε ότι μέσω των εμβολίων μεταδίδονται ασθένειες προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρίες να πουλήσουν περισσότερα φάρμακα ή ακόμα χειρότερα να διαμορφώνουν συνειδήσεις. Άσε που γλιτώνουν και τα έξοδα από τα αεροπλάνα!
3. Ίντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθένας μπορεί πλέον μέσω του διαδικτύου να γράφει ανεξέλεγκτα ότι θέλει και όπως θέλει, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και αυτομάτως αυτό να μεταφέρεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αξία κάθε γραπτού δεν μετριέται πλέον με επιστημονικά κριτήρια αλλά με likes και followers.
4. Τα εμβόλια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενέσιμα. Στο μυαλό μας πάντα το ενέσιμο συμβολίζει κάτι «πιο δυνατό» και κατ’επέκταση με περισσότερες παρενέργειες, π.χ. «ο πυρετός δεν περνούσε και ο γιατρός αναγκάστηκε να του κάνει ενέσεις». Λιγότερες παρενέργειες πάντως έχουν τα «ενέσιμα» εμβόλια από τα «μη ενέσιμα» fast foods που καταναλώνουν καθημερινά μετά μανίας (και υπό την ανοχή μας) τα παιδιά μας.
Η κρίση των τελευταίων ετών δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κρίση αξιών και θεσμών. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια καχυποψία και μία διαρκής αμφισβήτηση των πάντων. Στο στόχαστρο αυτής της αμφισβήτησης είναι και τα εμβόλια τα οποία δυστυχώς θεωρούνται από αρκετούς προϊόν με μόνο σκοπό το κέρδος, βλαπτικό στον άνθρωπο αλλά και ξένο προς την ανθρώπινη φύση, πράγμα που δεν συμβαίνει, στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον, με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία φαρμάκων. Ξεχνούν όλοι αυτοί ότι το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και η ποιότητα ζωής που έχει ο άνθρωπος τον 21ο αιώνα είναι απόρροια πολλών τέτοιων κατακτήσεων. Γιατί δε λέγεται για παράδειγμα το ίδιο και για την πενικιλλίνη η οποία έσωσε και σώζει δισεκατομμύρια κόσμου και η οποία όπως και τα εμβόλια ξεκίνησε να παρασκευάζεται στο εργαστήριο ενός ιατρού και έφτασε να είναι ένα παγκόσμιο βιομηχανοποιημένο προϊόν.
Η δημιουργία και εξέλιξη των εμβολίων από τον πρώτο εμβολιασμό το 1796 έως και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα επιτεύγματα, μία κατάκτηση την οποία έχουμε υποχρέωση όλοι μας, για το καλό μας, να τη διαφυλάξουμε.
Σάββας Ερωτοκρίτου
Παιδίατρος-Νεογνολόγος
Καποδιστρίου 28-Τρίκαλα
2431079175-6972 032 033