Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων-Ήρθε η ώρα να παίξουμε και οι μεγάλοι…
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο εργαστήριο σχετικά με το αστικό παιχνίδι διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων με τις αρχιτέκτονες-μηχανικούς, Ισαβέλλα Καρούτη και Κωνσταντίνα Αντωνιάδη.
Βασικός στόχος και αποτέλεσμα του εργαστηρίου είναι η κατανόηση της έννοιας και η υλοποίηση μιας δράσης αστικού παιχνιδιού. Πρόκειται για ένα βιωματικό και ομαδικό εργαστήριο παιχνιδιού για ενήλικες. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι τέσσερις (4) συναντήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται διαλέξεις, περίπατος, εκμάθηση της εφαρμογής noTours και πολύ παιχνίδι, με φανταστικές ιστορίες και επίλυση γρίφων.
Στους κύριους στόχους του εργαστηρίου είναι:
• η κατανόηση της πολυπλοκότητας του αστικού τοπίου
• ο εμπλουτισμός της εμπειρίας μας στην πόλη μέσω της αίσθησης της ακοής και
• ο σχεδιασμός ενός ηχητικού περιπάτου
Το παιχνίδι ορίζεται περισσότερο ως διάθεση. Η παιγνιώδης διάθεση συνδέεται κυρίως με το νεαρό της ηλικίας, ωστόσο όσες φορές έχει γίνει προσέγγιση της έννοιας και της αξίας του παιχνιδιού, αυτό αξιολογείται το ίδιο σημαντικό για ενήλικες και παιδιά.
Πόσοι όμως στα αλήθεια παίζουμε και πόσο;
Όλοι έχουμε την εικόνα των επιτραπέζιων παιχνιδιών, με το απαραίτητο ταμπλό, τα πιόνια, τις κάρτες κλπ. Αν παραλλάσαμε κάπως τα στοιχεία και ορίζονταν ως ταμπλό το αστικό τοπίο;
Κάπως έτσι θέλουν οι οργανώτριες του σεμιναρίου Ισαβέλλα Καρούτη και Κωνσταντίνα Αντωνιάδη να ξεκινήσουν σε αυτό το εργαστήριο. Προτρέπουν τους συμμετέχοντες να δουν το αστικό τοπίο ως ταμπλό παιχνιδιού, αμφισβητώντας παραδοσιακές εικόνες παιχνιδιού, θέλοντας να δούμε τους χώρους της πόλης υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Μια εισαγωγή στο αστικό παιχνίδι δηλαδή. Οι ίδιες αναφέρουν:
«Στην αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα προσεγγίσουμε και εμείς οι ίδιες το αστικό τοπίο ως μια γεννήτρια παιχνιδιού επηρεαστήκαμε από :
• την προσέγγιση του Lefebvre για τον δημόσιο χώρο. Κατά τον Lefebvre ο δημόσιος χώρος ορίζεται ως κοινωνικός χώρος και άρα αυτός μπορεί να οριστεί και ως χώρος παιχνιδιού, υπό το πρίσμα του παιχνιδιού ως κοινωνική δράση,
• τις αρχές της ψυχογεωγραφίας, για την ανάγνωση της πόλης,
• τη φιγούρα του πλάνητα (flaneur, να μας παρασύρει στην άσκοπη περιπλάνηση) ,
• τα πρώτα βήματα των καταστασιακών στο αστικό παιχνίδι,
• την επαυξημένη πραγματικότητα, με την προσθήκη δεδομένων σε προϋπάρχοντα χώρο και
• τα παιχνίδια υβριδικής και εναλλακτικής πραγματικότητας, στα οποία υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία σε δύο χώρους, ψηφιακό και φυσικό.
Πέρα όμως από την προτροπή παιχνιδιού και την πεποίθησή μας ότι υπάρχει μια σταθερή αλλά παραμελημένη ανάγκη για παιχνίδι σε όλες τις ηλικίες, βασικός στόχος μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι μια διαφορετική προσέγγιση στην ανάγνωση του αστικού τοπίου. Συχνά αντιλαμβανόμαστε το χώρο, κυρίως το δημόσιο, ως μία προυπάρχουσα κατασκευή, αποκομμένη από οποιαδήποτε κοινωνική πρακτική. Βασικό κίνητρο για μας είναι η διάσπαση αυτής της αντίληψης. Κάθε αστικό τοπίο, πόλη, παρουσιάζει ιδαιτερότητες που καλούμαστε να παρατηρήσουμε ακόμα και ομοιότητες, συνέχειες, ασυνέχειες, επαναλήψεις, κανονικότητες κλπ. Παραλλήλα θέλουμε να δείξουμε πως το αποτέλεσμα, δηλαδή το ίδιο το παινίδι, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον χώρο – πόλη. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν αν αφυπνίσουμε όλες μας τις αισθήσεις.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα αντλήσει ερεθίσματα από τους ήχους της πόλης. Έχουμε μάθει να ορίζουμε ως τοπίο κάτι το οποίο αφορά τα ορατά χαρακτηριστικά μιας περιοχής του εδάφους. Τι γνωρίζουμε όμως για το ηχοτοπίο (τη συνιστώσα του ακουστικού περιβάλλοντος που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον άνθρωπο) ? Ένα ηχητικό τοπίο μας περιβάλλει, έχει μια εμβέλεια 360 μοιρών όπου τόσο στο σύνολό τους οι ήχοι όσο και ο καθένας χωριστά μπορούν να γίνουν αντιληπτοί. Κατά αντιστοιχία του “μια εικόνα 1000 λέξεις” , ” ένα ηχοτοπίο ισούται με 1000 εικόνες”.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των Μ.L. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις, με την πρώτη την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρες 17.00-19.30.
H είσοδος είναι ελεύθερη για όλους ( ενήλικες)
Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, τηλ.:2431353564