Ο τραγικός θάνατος του 21χρονου φοιτητή στη Λάρισα, που καταπλακώθηκε από τοίχο ετοιμόρροπου σπιτιού, έχει θορυβήσει και τα Τρίκαλα. Κάθε πόλη έχει στον ιστό της κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί με τα χρόνια και που αποτελούν σημεία θανάσιμου κινδύνου για διερχόμενους. Ειδικά σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα, που έχουν και ιστό παλαιάς πόλης – στη δική μας περίπτωση το Βαρούσι – όπου τα σπίτια πλέον δε κατοικούνται αλλά και πολλά έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κ. Γιώργο Καταβούτα, για τα όσα επιχειρεί στην κατεύθυνση της πρόληψης η δημοτική αρχή. Όπως ανέφερε μιλώντας στο trikalakids.gr “Εδώ κι ένα τετράμηνο, έχει διαμορφωθεί μια θυρίδα όπου καταγράφονται όλες οι κτιριακές ανάγκες των δημοτικών ακινήτων ώστε να είναι ασφαλή και πλήρως προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες. Αυτό κυρίως σε ότι αφορά τη επάρκεια μέτρων προστασίας για το ενδεχόμενο σεισμού. Το περιστατικό στη Λάρισα μας θλίβει και μας θορυβεί ακόμη περισσότερο. Ήδη ο δήμος Τρικκαίων, έχει απευθυνθεί σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων κτιρίων ζητώντας την παρέμβαση ή ακόμη και την κατεδάφισή τους. Πλέον θα δίνεται και θα τηρείται αυστηρά δίμηνη προθεσμία, ώστε να πράττουν οι ιδιοκτήτες όσα πρέπει και να μην κινδυνεύουν περίοικοι και διερχόμενοι συμπολίτες μας. Σε αντίθετη περίπτωση, την κατεδάφιση θα την κάνει ο δήμος ζητώντας έπειτα από τους ιδιοκτήτες να καλύψουν το κόστος”.
Όπως διαπιστώνεται και επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος, σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, η οικονομική δυσχέρεια των ιδιοκτητών είναι αυτή που φρενάρει την κατεδάφιση ή όποια άλλη παρέμβαση απαιτείται. Ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία συμπολιτών μας και που όμως δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στη συντήρησή τους… Για αυτές τις περιπτώσεις επίσης θα πρέπει να υπάρξει λύση η οποία μπορεί να βρεθεί και πάλι μέσα από τη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων.
Με το βλέμμα στο Βαρούσι – Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ασφάλεια των κτιρίων στην περιοχή
Η περιοχή βέβαια που απαιτεί αυξημένη προσοχή σε ότι αφορά στην ασφάλεια των κτιρίων είναι το Βαρούσι. Εκεί, η παρεμβατικότητα του Δήμου Τρικκαίων αλλά και των ιδιοκτητών, είναι ακόμη πιο περιορισμένη δεδομένου ότι το κόστος για τη συντήρηση των διατηρητέων κτιρίων είναι τεράστιο ενώ από την άλλη δεν επιτρέπεται η κατεδάφιση των ακινήτων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως δήλωσε ο κ. Καταβούτας, θα υπάρξει άμεσα σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε αφενός να καταγραφούν τα όποια προβλήματα και αφετέρου να βρεθούν λύσεις. Λύσεις, που όμως δύσκολα θα δοθούν λόγω των θεσμικών δυσκολιών αλλά και της ιδιομορφίας της περιοχής με τους στενούς δρόμους και την πυκνή δόμηση.
Σημαντικά βήματα αναμένεται βέβαια να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα για τον οικισμό του Βαρουσίου. Με αφορμή και τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων, και την αντίστοιχη ανάπλαση , όπως εξηγεί και ο κ. Καταβούτας, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο Βαρούσι, ώστε να υπάρχουν αισθητικά και λειτουργικά κοινές αναφορές με τον χώρο του Μουσείου στην ΤΑΞΥΠ. Στο πλαίσιο αυτό θα προβλεφθούν και λύσεις σε σημαντικά κτιριακά προβλήματα στην περιοχή.