Οι εργαζόμενες μητέρες ωφελούν τα παιδιά τους
Η επιστήμη ήρθε να απενοχοποιήσει τις εργαζόμενες μητέρες που βομβαρδίζονται δυσοίωνα για «τον χρόνο που στερούν από τα παιδιά τους και τις αρνητικές συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στη μετέπειτα ζωή τους».
Έρευνα της Πρωτοβουλίας Φύλου της Οικονομικής Σχολής του Χάρβαρντ, που έγινε σε 50.000 ενήλικες 25 αναπτυγμένων χωρών, δείχνει πως οι εργαζόμενες μητέρες δεν καταστρέφουν ούτε τον γάμο ούτε την κοινωνία ούτε τα παιδιά τους.
Αντίθετα, οι γυναίκες που μεγαλώνουν με εργαζόμενες μητέρες όχι μόνο κερδίζουν περισσότερα από εκείνες των οποίων οι μητέρες δεν εργάζονταν, αλλά έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να κατέχουν θέσεις ευθύνης στη δουλειά τους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου οι ενήλικες κόρες εργαζόμενων μητέρων κέρδιζαν 23% περισσότερα από εκείνες που είχαν μητέρες μη εργαζόμενες, με μέσο ετήσιο εισόδημα 35.474 δολάρια έναντι 28.894.
Και περισσότερο από το 33% είχαν διευθυντικές ή εποπτικές θέσεις σε σχέση με το 25% των θυγατέρων νοικοκυρών.
Επιπλέον, οι άντρες που είχαν μητέρες εργαζόμενες περνούν σημαντικά περισσότερο χρόνο με τα δικά τους παιδιά (16 ώρες την εβδομάδα έναντι 8,5 των αντρών των οποίων οι μητέρες δεν εργάζονταν), συμβάλλοντας έτσι στην πιο ισορροπημένη ανάπτυξή τους.
Συμπυκνώνοντας τα πορίσματα, η επικεφαλής της έρευνας Κάθλιν Μακ Γκιν επισημαίνει: «Δεν υπάρχει ένα μοναδικό μέτρο ή πρακτική που μπορεί να εξαλείψει το χάσμα φύλου στην εργασία ή το σπίτι. Αλλά σίγουρα το να μεγαλώνουν τα παιδιά με εργαζόμενες μητέρες μπορεί να αμβλύνει κατά πολύ αυτό το χάσμα».