KidsnewsΥγεία

Αρνητικά τα πρώτα δείγματα των επαφών του ζευγαριού από τη Χρυσομηλιά

  • Νέος κύκλος λήψης δειγμάτων από την ερχόμενη Τρίτη
  • Κάθε μέρα αυξάνει η λίστα…όσων ήρθαν σε επαφή
  • Σε καλή κατάσταση η υγεία του νεαρού ζευγαριού

[divider]

Αρνητικά στον ιό του Κορονοϊού ήταν τα πρώτα επτά δείγματα που λήφθηκαν από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή της Χρυσομηλιάς και όχι μόνο, και αφορούσαν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με το ζευγάρι που ήρθε από τη Γερμανία στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας και βρέθηκε θετικό στον Κορονοϊό.

Τα δείγματα αφορούσαν κυρίως καταστηματάρχες τόσο από το χωριό όσο και άλλες πόλεις της περιοχής ώστε σε πρώτη φάση να διαπιστωθεί εάν έχει διασπαρεί ο ιός στην ευρύτερη κοινότητα και τον κύκλο επαφών. Όπως τονίζει η επικεφαλής των κινητών κλιμακίων του ΕΟΔΥ στην Π.Ε. Τρικάλων και γιατρός κα Δήμητρα Νάτσινα, «Ανακουφιστικό αλλά όχι καθησυχαστικό το γεγονός ότι και τα επτά δείγματα που λήφθηκαν ήταν αρνητικά. Ο κύκλος των επαφών θα συνεχίσει να ερευνάται. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση του ΕΟΔΥ ώστε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Θα ακολουθήσουμε κάθε οδηγία που θα μας δοθεί».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος έκρινε προφανώς θετική την εξέλιξη των αρνητικών δειγμάτων από την περιοχή, χωρίς όμως και ο ίδιος να εφησυχάζει δηλώνοντας ότι ο δήμος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική κοινότητα της Χρυσομηλιάς και τους κατοίκους ώστε όλοι μαζί να διαχειριστούν την κατάσταση και να αποφευχθούν εγκαίρως τα χειρότερα.

Από την επόμενη εβδομάδα και το πιθανότερο την Τρίτη 9 Ιουνίου, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν με τη λήψη δειγμάτων από συγγενικά πρόσωπα. Φαίνεται ότι στάθηκε δύσκολο να γίνει η ιχνηλάτιση των επαφών στο σύνολό τους, αφού το ζευγάρι που ήρθε στη Χρυσομηλιά χρησιμοποιώντας οδικά μέσα μαζικής μεταφοράς πριν από 12 μέρες περίπου, φαίνεται να είχε ένα διευρυμένο κύκλο επαφών εντός και εκτός χωριού.

Στο Βόλο από την άλλη, η διαδικασία είναι ακόμη πιο εντατική δεδομένου ότι το ζευγάρι των Βολιωτών που φιλοξενήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σπίτι των Χρυσομηλιωτών είχαν εξίσου διευρυμένες επαφές στην τοπική κοινωνία. Να σημειωθεί δε ότι βρέθηκε θετικό στον ιό και το δίχρονο παιδάκι της οικογένειας και πλέον νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τόσο το παιδί, όσο ο πατέρας (γυμναστής στο επάγγελμα) και η μητέρα που είναι εγκυμονούσα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το ζευγάρι των Χρυσομηλιωτών – κάτοικοι της Γερμανίας έρχονται στην Ελλάδα και στο χωριό τους πριν από 12 ημέρες περίπου. Οι πληροφορίες φέρουν ότι δεν ήρθαν με κάποια πτήση αλλα οδικώς χρησιμοποιώντας Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τους επισκέπτεται το ζευγάρι των Βολιωτών και όλοι μαζί φέρονται ότι επισκέφθηκαν διάφορα σημεία αλλά και καταστήματα του νομού Τρικάλων (έγιναν και σε αυτά κάποια από τα αρνητικά ευτυχώς τεστ).  Τα ζευγάρι των Βολιωτών φιλοξενούνται στο σπίτι των Χρυσομηλιωτών και την Κυριακή αναχωρούν για το Βόλο. Έπειτα από μερικές ημέρες, η 30χρονη Βολιώτισσα εμφανίζει να πρώτα συμπτώματα που λόγω της κατάστασης εγκυμοσύνης στην οποία βρίσκεται την οδηγούν σε ιδιωτική κλινική. Εκεί της γίνεται τεστ τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα το οποίο βγαίνει θετικό. Θετικός διαπιστώνεται και ο σύζυγός της. Ενώ νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό αναφέρουν τις επαφές τους για τη διαδικασία της ιχνηλάτισης η οποία φτάνει στο ζευγάρι των Χρυσομηλιωτών που ήρθε από Γερμανία και στην εκδρομή τους στο νομό Τρικάλων.

Από εκεί και πέρα, γίνεται μια προσπάθεια για να γίνει όσο πιο ακριβής γίνεται η ανίχνευση των επαφών ώστε να διαπιστωθεί η τυχόν διασπορά στην κοινότητα της περιοχής.

Τι θα γίνει όταν ανοίξουν πλήρως τα σύνορα;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη υπόθεση είναι πολλά. Ειδικά για μια περιοχή όμως ο Δήμος Μετεώρων που είναι η καρδιά του τουρισμού για την περιοχή μας. Αν με ένα πιο αυστηρά περιοριστικό πλαίσιο και σαφώς ελάχιστους επισκέπτες έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις, τι θα γίνει όταν πλέον η χώρα θα ανοίξει πλήρως και χωρίς ιδιαίτερα ισχυρές προϋποθέσεις τα σύνορά της;

Πέρα από την όποια ατομική ευθύνη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια δικλείδα ώστε να αποφευχθούν διασπορές σε κοινότητες ακόμη και τόσο απομακρυσμένες όπως η Χρυσομηλιά και τόσα άλλα χωριά της περιοχής μας και όχι μόνο. Η αγωνία όλων στρέφεται τώρα στην άμετρη χαλάρωση της κοινωνίας σε προ κορονοϊού ρυθμούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και τη διαχείριση του περιορισμού της πανδημίας.

Ε.Χ.

Back to top button