“Απάνθρωπη πραγματικότητα/ Σε κόσμο με αισθήματα”-Όταν δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά
Δυο ποιήματα παιδιών της Γ’ και Α΄ Λυκείου, του Μουσικού Σχολέιου Τρικάλων για τους πρόσφυγες που μας συγκίνησαν και αγγίζουν την ψυχή μας!
Ξεριζωμός
Κανένας δεν μου είπε φύγε
Έπρεπε να φύγω
Άφησα πίσω την καμένη γη των προγόνων μου
Μόνο ένα σάπιο καράβι με περίμενε
Κομμένη ζωή
Όπως τα κομμένα πόδια του γιου μου
Μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα
Είναι σαν θάλασσα η ζωή
Κι η ελπίδα μου ένα κούτσουρο που πλέει
Άπλωσα σε μια στροφή το σπίτι μου
Και σκεπάστηκα με λίγο ουρανό
Είναι η αυλή μου με γρασίδι
Όπως το ήθελε ο γιος μου από μικρός
Και αύριο που έχουμε γενέθλια
Θα μας χαρίσουν δύο λέξεις
«Είστε ανεπιθύμητοι»
Προσφυγιά
Ξεριζωμένα σώματα και ψυχές αναρωτιούνται
Αν έρθει το αύριο
Φόβος κυριαρχεί στην καρδιά
Κι ο τρόμος την ειρήνη κρατά
Δεν ζεις το σήμερα ούτε το χτες
Κάθεσαι εκεί σαστισμένος
Μια ελπίδα μέσα στη φωτιά
Που λιώνει τη σάρκα
Σβήνει το χαμόγελο
Ξεχασμένο σε πατάρι παιχνιδάδικου
Πόλεμος στα μάτια των ανθρώπων
Κόσμος πνιγμένος στο αδιέξοδο
Πρόσωπα χαμένα στο μαύρο σύννεφο
Κι όλα αυτά άλλη μια είδηση στην τηλεόραση
Απάνθρωπη πραγματικότητα
Σε κόσμο με αισθήματα
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το ΡΕΝ International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το δίκτυο εθελοντών RefugeesWelcome GR, διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου μια σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα και σε 30 πόλεις και νησιά της Ελλάδας με θέμα «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες». Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε 28 συνολικά χώρες ανά τον κόσμο.
Στα Τρίκαλα την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν οι ποιητές Ηλίας Κεφάλας και Λιλή Ντίνα. Πολλοί τρικαλινοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και διάβασαν ποιήματα με θέμα τους πρόσφυγες. Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετείχε με δυο ομαδικά ποιήματα μαθητών της Γ’ και της Α’ Λυκείου, τα οποία δημιουργήθηκαν, με σκοπό να διαβαστούν στην εκδήλωση, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής, το οποίο συντονίζει η γράφουσα Γεωργία Κολοβελώνη με την αρωγή της Αλεξάνδρας Χιώτη. Οι μαθητές αποτύπωσαν στο χαρτί τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς τους πάνω σ’ αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας και κατάφεραν να συγκινήσουν τους παρισταμένους, αποσπώντας το θερμό τους χειροκρότημα. Τα ποιήματα διάβασαν εκ μέρους της ομάδας οι μαθήτριες Διονυσία Σάρρη και Ομηρόλη-Μαρία Μπάλτου.
Ήταν μια βραδιά ευαισθητοποίησης, μια βραδιά κατά την οποία η ποίηση μεταγλωττίστηκε σε προβληματισμό. Κι αν, όπως επισημαίνει ο Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, «η ποίηση δε μας αλλάζει τη ζωή», μπορεί ωστόσο να επιτελέσει μια κοινωνική λειτουργία, να μας προσφέρει μια άλλη θέαση της πραγματικότητας, να μας ωθήσει σε δράση και αλληλεγγύη.
Για τις όμορφες ποιητικές δημιουργίες και για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Από τη Γ’ Λυκείου στους: Ραφαηλία Κόντου, Χρήστο Κούτσια, Μαργαρίτα Κωστοπούλου, Χρήστο Λόλα, Χριστίνα Μπαλλά, Χαρά Τσιγαρίδα, Φωτεινή Χαντζιάρα. Από την Α’ Λυκείου στους: Μαριάνθη Γκουλιώνη, Κωνσταντίνα Δήμου, Ρεβέκκα Ζάμπρα, Αγγελική Κοκόρα, Βάιο Κουκουλέτσο, Ομηρόλη-Μαρία Μπάλτου, Παρασκευή Μπαντόλια, Μελίνα Μπουτσιώλη, Δωροθέα Νίτκο, Κωνσταντίνα Πασσιά, Διονυσία Σάρρη, Αθηνά Σφέικου, Αλίκη Φλιούκα, Γιώτα Χονδρού. Συντονίστρια ήταν η κα Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA