Δραματικά είναι τα στοιχεία σε ότι αφορά την επιρροή της οικονομικής κρίσης στις επιλογές των γυναικών. Όλο και περισσότερες είναι εκείνες που αναβάλλουν εγκυμοσύνη αλλά ακόμη και σημαντικές εξετάσεις πρόληψης δεδομένου ότι η ανασφάλεια, η ανεργία και η οικονομική ανέχεια σε πολλές περιπτώσεις, δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν τις ζωές τους, αλλά και να πληρώσουν ακόμη και βασικές ιατρικές εξετάσεις.
Λιγότερες εξωσωματικές
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση, οι εξωσωματικές τα τελευταία χρόνια μειώνονται ενώ αυξάνονται συνεχώς τα προβλήματα υπογονιμότητας. Όπως εξηγεί στο trikalakids.gr η συμπολίτισσα γυναικολόγος-μαιευτήρας κα Μαρία Γκουλιοπούλου, «Φαίνεται ότι η κρίση έχει αλλάξει ραγδαία τον οικογενειακό προγραμματισμό. Συναντούμε καταρχήν περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας, πρόβλημα με δραματικές κοινωνικές προεκτάσεις. Την ίδια ώρα όλο και λιγότερες γυναίκες προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο λόγος προφανής: δεν υπάρχουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο ενώ στα δημόσια νοσοκομεία η διαδικασία που ακολουθείται απαιτεί αναμονή χρόνων. Οπότε πολλές γυναίκες μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στερήθηκαν ακόμη και τη δημιουργία οικογένειας».
Σε αντίθεση με αυτό έρχεται η διαφημιστική καμπάνια της χώρας για ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού στον τομέα της εξωσωματικής. Η χώρα μας αποτελεί προορισμό για το σκοπό αυτό, δυστυχώς όμως αυτό δεν αφορά τους πολίτες της.
Φαίνεται όμως ότι η μέριμνα υπάρχει. Όμως όχι για όλους…Όπως διαβάζουμε προτείνετε «Διακλαδικό Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για όλες τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας»…Ελπίζουμε ανάλογα κέντρα να δημιουργηθούν και για άνεργες, ανασφάλιστες και χαμηλόμισθες γυναίκες που η οικονομική κρίση τους στερεί το δικαίωμα να φέρουν μια νέα ζωή στον κόσμο.
Χάνεται η μάχη της πρόληψης
Όμως οι εξωσωματικές δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Στα Τρίκαλα πολλές γυναίκες αναβάλλουν συνεχώς εξετάσεις πρόληψης κάτι που τους κοστίζει ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. «Ακόμη κι ένα απλό τεστ Παπ αναβάλλεταια για χρόνια με αποτέλεσμα να επισκέπτονται τον γυναικολόγο όταν είναι πια πολύ αργά. Το γεγονός δεν αναγκάζει μόνο τις γυναίκες σε έναν σκληρό αγώνα απέναντι στη ζωή, αλλά τις καταδικάζει ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους σε μια εποχή που μέσα από την πρόληψη και την άμεση ιατρική παρακολούθηση η μάχη μπορεί να κερδηθεί» αναφέρει στο trikalakids.gr η κα Γκουλιοπούλου.