Kidsnews

Ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα… Εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης Braille στα Τρίκαλα

Το να είναι κανείς τυφλός στη χώρα μας, σίγουρα δεν είναι μια άνετη κατάσταση. Σίγουρα έχει πολλές δυσκολίες και σίγουρα οι προκλήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές. Όμως, χάρη στην επιμονή και στην προσπάθεια πολλών τυφλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι κατάφεραν πολλά μέσα την οργάνωσή τους σε συλλόγους, σήμερα μπορούμε να μιλάμε σε κάποια επίπεδα τουλάχιστον, για ορίζοντες για φωτεινούς δρόμους…τουλάχιστον σε ότι αφορά στην παιδεία.

 

Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα, χάρη στην προσπάθεια της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Θεσσαλίας η οποία ιδρύθηκε το 1986, να λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία, πιστοποιημένη σχολή εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης με τη μέθοδο Braille στα Τρίκαλα. Στη σχολή αυτή τόσο τυφλά άτομα όσο και συμπολίτες μας που θέλουν να μάθουν τη γλώσσα της αφής, μπορούν μέσα από μια σειρά μαθημάτων, να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν αλλά και να συνδράμουν μετέπειτα στην εκπαίδευση ατόμων στην κατεύθυνση αυτή. Εφόσον βέβαια επιτύχουν και στις αντίστοιχες εξετάσεις που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Λάμπρο Ψαλίδα, τόνισε πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να δίνεται αυτή η δυνατότητα στην επαρχία. Είναι αυτονόητο δικαίωμα η πρόσβαση στη  ζωτική αυτή γνώση που βοηθά στη μη περιθωριοποίηση των τυφλών συνανθρώπων μας, κάτι που στο παρελθόν γινόταν ποικιλοτρόπως.

********

Για τη μέθοδο Braille στα Τρίκαλα μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί στα γραφεία της ένωσης – 2431032153

********

Η διαδικασία εκμάθησης είναι σαφώς μια δύσκολη υπόθεση, όμως αποτελεί πραγματικά ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης και δράσης για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Από εκεί και πέρα, όπως τονίζει και ο κ. Ψαλίδας, το θέμα είναι οι άνθρωποι με καθόλου ή περιορισμένη όραση, να παραμείνουν οργανωμένοι και ενταγμένοι στην κοινωνία, μέσα από την ένταξη στο σύλλογό τους, ώστε να μπορούν να διεκδικούν σθεναρά αλλά και να λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν.

Επισκεπτόμενοι το γραφείο του συλλόγου όπου φιλοξενείται η σχολή, οι μηχανές της μεθόδου, τα βιβλία περίμεναν στη θέση τους εκπαιδευόμενους. Η πιστοποίηση μπορεί να αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση της ειδικής αγωγής με πολλούς εκπαιδευόμενους να αναλαμβάνουν έπειτα ρόλο στο τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Για εμάς τους μη γνώστες, τα βιβλία μοιάζουν με γρίφους, κι ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να σκέφτεσαι ότι μέσα σε αυτές τις κουκκίδες, ταξίδευαν λέξεις για να «φωτίσουν» μοναδικά έναν άλλο κόσμο γνώσης. Κι είναι πραγματικά σπουδαίο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον τυφλών και μη συμπολιτών μας, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Δικαιώνει τις προσπάθειες του τοπικού συλλόγου και σημαίνει σίγουρα ένα καλύτερο αύριο για τα 200 μέλη περίπου που είναι εγγεγραμμένα στο σύλλογο.

Back to top button